Zijn online marktplaatsen een cruciaal onderdeel van een digitale verkoopstrategie?

Voor we op deze vraag nog maar één zinnig antwoord bieden, moeten we stilstaan bij het belang van digitalisering. De wereld evolueert naar een eenvoudige toegankelijke marktplaats, waarbij je makkelijk verschillende verkoopkanalen kan en misschien wel moet integreren. Als je zo een internationale omnichannel strategie wil uitwerken, zorg er dan in de eerste plaats voor dat je bedrijf en organisatie digitaal geïntegreerd zijn. Doe je dit niet, dan zal je digitale verkoopstrategie gedoemd zijn om te mislukken.

De voordelen van online marktplaatsen

Allereerst stel je jezelf de vraag: is het verkopen via online marktplaatsen, zowel voor BtoC als BtoB, een belangrijk onderdeel bij de uitvoering van mijn strategie? Marktplaatsen nemen immers ieder jaar meer marktaandeel. De redenen hiervoor zijn simpel, ze bieden een antwoord op wat de consument van vandaag vraagt:

 • Een breed assortiment zodat de klant een one-stop-shop ervaring kan hebben.
 • Vaak koopt de consument de producten tegen een lagere prijs.
 • Comfort van de bestelling gevolgd door een snelle thuislevering is de norm.

Bovendien merken we dat marktplaatsen ook een steeds prominentere rol innemen als zoekmachines. Online marktplaatsen zoals Amazon, Bol.com … bieden, dankzij hun breed assortiment, een duidelijk overzicht in vergelijkbare producten. Vaak zelfs gevolgd door gebruikersreviews over de producten zelf. Hierdoor kunnen mensen snel en makkelijk een beslissing nemen en zijn ze zeker voldoende geïnformeerd over de kwaliteit en de prijs van een product. En daar wringt meteen ook wel het schoentje.

De “nadelen” van online marktplaatsen

Verkopen via marktplaatsen brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee, maar die kan je volgens ons ombuigen in een voordeel. Dit omdat de nadelen, die je ervaart als bedrijf, vanuit het oogpunt van de consument juist heel waardevol zijn:

 • Er is een totale transparantie wat betreft product/prijs. Al is dat niet enkel door marktplaatsen. Dat is veeleer het gevolg van het leven in een digitale wereld waar alle informatie voor het grijpen ligt.
 • De internationale concurrentie neemt toe dankzij marktplaatsen. Maar omgekeerd geeft het ons ook de mogelijkheid om zelf eenvoudiger internationaal actief te zijn.
 • De macht van de klant neemt toe vermits hij effectief consumeert wat hij wenst en onze invloed op deze beslissing beperkter is. Doordat de klant veel centraler staat in het beslissingsproces, betekent dit dat we toegevoegde waarde kunnen creëren ten aanzien van de klant los van het product. Deze toegevoegde waarde is op zijn beurt minder vergelijkbaar en kan je dus een concurrentieel voordeel bieden.
 • Verkopen via marktplaatsen betekent dat je minder voeling hebt met je klant, want deze binding wordt gemaakt tussen de marktplaats en de koper. Toch kan je door slim te zijn in onder andere je logistieke verwerking van de orders, deze klant lokken naar je andere eigen verkooppunten, zowel online als offline.

Marktplaatsen negeren in je strategie is even nefast als blind zijn voor de toegenomen macht van de consument. Beide verplichten ons anders na te denken rond de ganse keten waarmee we waarde creëren voor de consument.

Is het iets voor mij?

Toch betekent dit niet dat je ondoordacht moet inzetten op marktplaatsen, ook al kan je het digitaal aan. Stel je steeds de juiste vragen vooraleer je inzet op marktplaatsen:

 • Wat wil je bereiken met een marktplaats? Omzet, internationalisering, naamsbekendheid? Dat zijn namelijk totaal verschillende doelstellingen en vergt dus ook een andere aanpak.
 • Hoe vang je het verlies aan controle van je consument op en buig je dit om in je voordeel? Kan je de consument motiveren om toch binnen je eigen verkoopkanalen te kopen?
 • Welke marktplaatsen geven jou het beste bereik bij je doelpubliek? Niet elke marktplaats heeft dezelfde gebruiker of specialiseert zich in een specifiek onderdeel of land.
 • Hoe ga je je onderscheiden? Is je product voldoende onderscheidend of ga je het verschil maken met de prijs of de service die je aanbiedt? Om deze vraag te beantwoorden moet je altijd vertrekken vanuit de verwachtingen van je consument, want deze overstijgen de verwachtingen van het product.

Kortom, marktplaatsen zijn inderdaad een cruciaal onderdeel bij het opbouwen van je digitale strategie. Of je deze dan effectief integreert, hangt af van de mate waarin je een antwoord kan bieden op de bovenstaande vragen. Marktplaatsen moeten kunnen bijdragen aan de doelstellingen van je bedrijf en het rendement van je eigen verkoopkanalen.

Dat is dan ook de reden waarom wij als BME, een logistiek fulfilmentcenter, samen met onze partner Channel Engine verschillende marktplaatsen aanbieden. Zo kunnen we steeds de juiste marktplaats aanbieden in functie van de antwoorden op deze vragen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?