Werk minder, leef beter: De verbluffende voordelen van een flexibele e-commerce business

bedroomview

Jaren terug…

Droomde je toen van elke morgen opstaan met krijsend alarm, om dan de snooze button af te kloppen, een sloot koffie door je keelgat te gieten en gehaast door de voordeur naar buiten te stormen?

Niet één keer… Maar elke dag. Elke week. Elk jaar.

Je bent moe, je voelt je ondergewaardeerd en je leeft elke dag dezelfde sleur. Omdat dát is wat ze je vertelden. “Haal goeie punten, vind een vaste job en doe dat dan, voor de rest van je leven.”

Maar wat als het anders was?

Stel je een random dinsdagmorgen voor…

Je wordt wakker om 9:30 terwijl de zon door de lamellen schijnt. Er is geen schreeuwend alarm. Je rolt van je kussen naar je nachtkastje en checkt je telefoon. Eerst: Facebook en WhatsApp. Wat foto’s, wat statusupdates. Je ziet een grumpy post van je vriend die nog in de file staat – op weg naar ‘t werk.

Je staat op, je huppelt naar de keuken, je maakt wat vers fruitsap en je checkt je e-mail.

Wat zie je?

Je kreeg 16 orders binnen toen je sliep.

Terwijl je aan je sapje slurpt, lees je je favoriete krant. Je telefoon trilt. Nope, niet je baas die belt, maar de volgende bestelling die binnenkomt. Allemaal automatisch. Je lacht.

Dat kan smaken...

Dat kan smaken…

Rond 10:15 zet je je in je bureaustoel. Je begint te werken aan de marketingcampagne van je laatste nieuwe productlijn. En omdat je veel van je operaties automatiseerde, kan je al je aandacht hier op concentreren. De tijd vliegt voorbij, want je zit in the zone. 

En dan, net na twaalf uur, krijg je een sms’je van een vriend, die vraagt of je wil gaan lunchen. Je stuurt, “Zeker,” want je bepaalt je eigen agenda – en je maakt er gelijk twee uurtjes van.

Dan kom je terug thuis. En komt er een mailtje van je fotograaf binnen. Yep, daar zijn ze, net op tijd. De nieuwe foto’s voor je geredesignde website. Nadat je ze bekeken hebt, antwoord je, “Ja. Precies wat ik wou.” En je weet dat ze online staan tegen ‘t eind van de dag…

Klinkt dit te mooi om waar te zijn?

Neen.

Want dit is niet zomaar ‘n dagdroom. Of iets wat alleen “andere mensen” kunnen doen. Verschillende van onze partners bouwden hun business from scratch. En sommigen zelfs op redelijk korte termijn.

De meesten wilden niet elke dag tegen hun wekker vechten. Of de controle over hun tijd afgeven aan iemand anders. Ze wilden vooral leven op hun manier.

Fuck you, snooze button.

You can choose to snooze.

In’t begin wisten ze niet hoe ze het gingen klaarspelen. Maar ze vertrouwden erop dat ze het onderweg wel zouden uitvissen.

Met wat geluk en hard werken, gingen ze van geen ervaring in de e-commerce naar het succesvol runnen van een online business met honderden (soms zelfs duizenden) klanten.

Een business die zorgt dat ze hun eigen agenda kunnen bepalen.

Een business die zorgt dat ze hun passie en ervaringen met de wereld kunnen delen.

Een business die hun de levensstijl laat creëren die ze zelf willen. En die ook voor inkomsten zorgt terwijl ze reizen (en ja, zelfs als ze slapen).

Maar toen ze startten, wisten de meesten helemaal niks over online ondernemen. Ze kenden niks van SEO, business strategy, websites en webshops bouwen, online marketing of webshoplogistiek.

In het begin hadden de meesten ook geen échte online business. Sommigen gebruikten e-mails, contactformulieren en facebookberichten om hun eerste orders te verzamelen.

Sterker nog, als ze er nu op terugblikken, geven ze toe dat ze een heleboel fouten maakten; overdreven veel tijd verliezen door té veel te lezen (en niks te doen), vreemde marketingtactieken achterna gaan of met de verkeerde partners in zee gaan.

En ze waren vooral ook overdonderd door al het advies dat ze online vonden.

De harde waarheid: online ondernemen draait om meer dan informatie alleen

Er valt veel te vertellen over het starten of runnen van een online business. Meestal hoor je straffe verhalen over snelle groei, de enorme vrijheid en de aantrekkelijke levensstijl die daarbij komt kijken.

Maar natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Klinkt romantisch, maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

Het klinkt romantisch. Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Ik had het daarnet over de voordelen van een online business.

Maar omdat theorie en praktijk vaak een ander paar mouwen zijn, brengen we de komende maanden een paar case studies van onze partners. We interviewen ze, zodat je ook een idee krijgt van de échte verhalen achter die bedrijven.

We gaan bijvoorbeeld dieper in op de onzekerheden en verwachtingen die de meeste e-commerce starters hebben. Wat zijn hun problemen? Tegen welke startbarrières lopen ze aan? Welke obstakels komen ze onderweg tegen? Wat zijn de valkuilen? En belangrijker: hoe vermijd je dit allemaal en kan je zo efficiënt mogelijk aan je einddoel geraken?

We hebben het over een flexibele, locatie-onafhankelijke business die je van een mooi inkomen voorziet – zodat je het leven kan leiden waar je altijd al van droomde.

We hebben het ook over onze stap-voor-stap begeleiding tijdens je hele e-commerce traject. Onze one-stop-shop, die je van website- en shopontwikkeling tot de logistieke afhandeling van je orders helpt.

En ook over de systemen die je groei ondersteunen. Plus, de geavanceerde warehousing technologie die nu al veel van onze klanten en partners efficiënter en goedkoper laat werken.

Wij helpen je op weg:

– zelfs als… je niks van IT kent

– zelfs als… je niks kent in de wereld van de webshoplogistiek

– zelfs als… je overdonderd bent door de overdaad aan potentiële partners en je geen idee hebt waar je moet beginnen

Beter nog, laat de details aan ons over en slaap gerust op je beide oren.

ivanbonafe

“Working with you is fun and pleasant… You are both professional and friendly which is a great melange. On a more personal note: I cannot imagine going back to where we were before.
Before we moved to BME we were facing challenges with setting up order management and logistics. Eventually this was mastered but quite honest: I’m sleeping much better knowing you guys take care of the logistics (so you’re directly/indirectly responsible for better sleep :))”

– IVAN BONAFE, runs an online health food business

Wrapping up & what’s next?

Waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar, maar de belangrijkste voordelen van een online business, zijn (1) flexibiliteit, (2) de mogelijkheid te werken van waar je maar wil (zolang je internetverbinding hebt), (3) je passie te delen met de wereld en (4) vrijheid je eigen agenda te bepalen.

Maar zoals ik eerder al zei, gaat niet alles vanzelf.

Da’s trouwens met niks zo wat de moeite waard is in het leven. (gratis filosofisch advies)

Gelukkig zijn er elke dag mensen die het wél doen. En onze klanten zijn er ‘t levende bewijs van.

Vroeger moest je fysiek aanwezig zijn om je bedrijf te runnen. Met of zonder de hulp van nieuwe technologieën, moest je altijd zelf een oogje in’t zeil houden, om er zeker van te zijn dat je bedrijf vlotjes draaide.

Als je het budget (en geluk) niet had om de juiste werknemers of systemen te vinden, zou je ofwel beperkt zijn tot één locatie, of na lang wachten, kon je dan eindelijk 10 dagen vakantie in je agenda geperst krijgen.

Vandaag zijn er gelukkig verschillende tools en diensten die het e-commerce ondernemers makkelijker maken. Dingen die de barrières omlaag halen. En zij die succesvol zijn, breken de ketens van hun job, hun agenda en hun 9-to-5 inkomen.

Binnekort nemen we een kijkje naar de fascinerende case van Ivan Bonafe en z’n health food business.

Ben je benieuwd hoe Ivan dit klaarspeelde? En hoe jij, net als hem, misschien volgend jaar ook in ‘t zuiden van Frankrijk kan overwinteren?

Hou dan je mailbox goed in de gaten. Of volg ons op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Heb je nog vragen of opmerkingen bij deze post? Mail ze dan naar info@bme.be. Of geef hieronder je reactie.

Tasty stuff.

That’s the good stuff.

 

 

Auteur

Bart Penders

Bart Penders

Ik onderzoek "all things e-commerce" en leg uit hoe BME je daarin kan helpen. Naast marketing en communicatie verzinnen, sta ik samen met Chris en Christoph in contact met onze klanten. Ik toon hun het juiste pad in een online oerwoud van kansen en keuzes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

15 + achttien =