We gingen een kijkje nemen bij Liege Airport

Afgelopen vrijdag brachten we vanuit een business development perspectief een bezoek aan Liege Airport, de luchthaven van Luik. Misschien leg je niet onmiddellijk de link met wat wij doen, maar vergis je niet, opportuniteiten loeren om de hoek. Enthousiast en met open geest gingen we er naartoe!

image1

Sommigen onder jullie kennen de luchthaven van Luik van zijn lowbudgetverbindingen in Europa. Dat is een onderdeel van hun activiteiten, maar tegelijkertijd slechts een beperkt deel. Liege Airport is immers uitgegroeid tot een sterke strategische partner voor de logistiek van heel wat bedrijven. De transportservice TNT, sinds kort onderdeel van Fedex, heeft er zijn Europese express hub (het centrale knooppunt voor tijdsgevoelige zendingen binnen Europa). Dagelijks landen er meer dan 50 TNT-vliegtuigen die enkele uren later alweer in de lucht hangen. 1100 personeelsleden zorgen ervoor dat alle express orders die daar binnenkomen, verwerkt worden, en in heel Europa verder verdeeld worden.

image7

TNT/Fedex is lang niet de enige partner in het e-commercesegment voor Liege Airport. Andere grote spelers in cargo-express landen er dagelijks. Bestellingen (of orders) die bij heel wat e-commercebedrijven binnenkomen, maar waarvan de producten en stock zich in China bevinden, worden door die spelers via Liege Airport in Europa verdeeld. Naar grote e-commercelanden, zoals Frankrijk, Duitsland of opkomende e-commercelanden zoals Spanje of Italië, worden line hauls (directe transporten) ingezet. De retours worden in Luik gegroepeerd, opgeslagen en blijven daar tot ze weer verkocht worden. Dure retourvluchten worden op die manier dus handig vermeden.

image6

Als alle retours in België blijven, vertrekken die vliegtuigen dan leeg richting China? Vroeger wel, en dat deed de kosten de pan uit swingen. Ze vullen lijkt logisch, maar wat wordt er in de praktijk dan de andere richting uitgestuurd? Melkpoeder. Toch voor een groot gedeelte. 4/5 van wat er in Luik richting China vertrekt, is melkpoeder. De rest wordt opgevuld met Westerse producten die meer en meer in de smaak vallen bij de Chinezen. Denk aan make-up, chocolade, farmaproducten…

Het was indrukwekkend om te zien wat daar allemaal passeert op een dag. Van verse rozen uit Ethiopië (blijkbaar domineert Afrika die markt) tot levende paarden, koeien en zelfs een Mclaren 570 GT. We kid you not.

image8

Maar waar liggen dan opportuniteiten voor de luchthaven van Luik en BME? Wel, in de gezamenlijke aanpak van dossiers waar e-commerce-expertise een noodzaak is. Denk bijvoorbeeld aan overzeese partijen die in Europa voet aan grond willen krijgen, die hun producten op de Europese markt willen verkopen via een flexibel en performant logistiek proces.

Het business development team van de Luikse luchthaven organiseert zelf geen logistieke activiteiten voor bedrijven. Het treedt op als facilitator tussen bedrijven die daar vliegtuigen laten landen en dienstverleners die de volgende schakel van de supply chain voor hun rekening kunnen nemen. Daar komen wij in het spel.

image4

We ontwikkelen logistieke processen op maat van de klant. We zorgen voor digitale integraties met hun IT-systemen zodat orderstromen en allerhande communicatie digitaal kan plaatsvinden. Standaardprocessen zoals inslag van producten, stockage, pick en pack worden door ons georganiseerd en uitgevoerd.

Maar daar blijft het niet bij. BME neemt ook de assemblage, het personaliseren van orders of het toevoegen van waarde aan de producten door specifieke packinstructies voor zijn rekening. Wij zijn als het ware het verlengstuk van hun imago. Bovendien zijn onze processen transparant op te volgen via een persoonlijke BME-portal. Dat is belangrijk, zeker voor partijen die in afstand ver van ons verwijderd zijn.

image5

Nu we uitgebreid hebben kunnen kennismaken en elkaars sweet spot kennen, is het wachten op het eerste dossier. Zoals steeds gaan we van in het begin voor een kwalitatieve aanpak, met een focus op de onderbouwing van de offerte, tot de oplevering van een geoptimaliseerd proces. To be continued!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?