Sommige Duitse consumenten betalen méér als ze rechtstreeks een webshop bezoeken

Dynamische pricing is niks nieuws. Veel e-commerce websites passen hun prijzen voortdurend aan. Ze baseren zich bijvoorbeeld op variabelen zoals het weer, website traffic en de werkelijke vraag van het moment.

Maar wat als een consument een online shop bezoekt via Google Shopping – en dan minder betaalt dan een bezoeker die rechtstreeks op de website koopt?

Het gebeurt bij Duitse online lens retailers Lensbest en Mister Spex.

Dat ontdekte Duitse blog Etailment. Het blogartikel begint met hoe dynamische prijszetting een verleidelijke tool is — en hoe het soms heel nuttig kan zijn. “Maar andere keren, zit het gebruik ervan in een grijze zone.”

Dynamische prijszetting is deel van het voorraadbeheer

Verboden is het niet. En het gebeurt vaak. Of hoe ze ‘t op de Duitse blog zeggen: “In het tijdperk van big data, is dynamische prijszetting sowieso een onderdeel van het voorraadmanagement.”

Sommige retailers veranderen hun prijzen naargelang het weer, vakantieperiodes, concurrentieprijzen, vraag of gepersonaliseerde aanbiedingen voor terugkerende klanten. Amazon verandert z’n prijzen tientallen keren per dag. WalMart doet dit 50.000 keer per maand.

Maar wat als je met je shop de nadruk wil leggen op klantvriendelijkheid? Hoe verdedig je de keuze om verschillende klanten verschillende prijzen te geven — afhankelijk van het kanaal dat ze gebruiken?

Etailment ontdekte dat de Duitse lensverkopers Lensbest en Mister Spex hun producten verkopen tegen verschillende prijzen. En ze baseren die op ‘t feit of de consument hun site rechtstreeks of via Google Shopping bezoekt.

LENS1

 

LENS2

Regelmatige klanten afgestraft voor hun loyaliteit?

Anders gezegd:

Lensbest betaalt geld voor de mensen die de site bezoeken via een Google Shopping advertentie. Maar die mensen betalen minder dan de rechtstreekse bezoekers. En het zijn net zij die waarschijnlijk regelmatig terugkomen – of het merk al kennen en weten welk het aanbod is.

Dit betekent dat regelmatige klanten ‘gestraft’ worden voor hun loyaliteit.

In het geval van Mister Spex was het resultaat niet anders. Rechtstreekse bezoekers moesten veel meer betalen dan de Duitse klanten die de winkel via Google bezochten. In Etailment’s voorbeeld moeten rechtstreekse bezoekers 25,90€ betalen voor zes paar lenzen. Terwijl de Google Shopping bezoekers maar 12,66€ betalen voor hetzelfde product.

Hun standpunt?

Mirco Caspar, co-managing director van Mister Spex, antwoordt door te zeggen dat het bedrijf vaak aantrekkelijke prijzen geeft aan hun vaste klanten.

“In dit geval willen we graag een nieuwe klant winnen. In andere gevallen profiteren onze regelmatige klanten van promoties en aanbiedingen die zij exclusief krijgen.”

What about you?

Ga voor jouw project eens na of, waar en hoe je dynamic pricing kan toepassen. Vallen er commerciële voordelen te rapen voor jouw business? Of denk je dat dit eerder niets voor jou is? Wat denk je? Wat zijn je bevindingen?

Laat ze hierbeneden na.

Misschien ben je zover nog niet? En heb je hulp nodig bij het bouwen van je website of -shop? Of draait je shop al, maar wil je van je logistieke rompslomp af?

Run je al een succesvolle bakstenen business, maar wil je online ermee?

Check dan hier hoe we je kunnen helpen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Inpakken warehouse

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?