Samen met Pivot Point back to school

Pivot Point helpt mensen met een passie voor haar. Ze staan kapsalons en kappersopleidingen bij om het beste uit zichzelf te halen. Ze kwamen naar ons toe met een dringende, logistieke uitdaging. Dringend, want de topmaanden kwamen eraan en hun bestaande logistieke oplossing voldeed niet langer.

De hamvraag van deze case was duidelijk. Kunnen we een groot volume van pakketten assembleren ondanks een beperkt tijdsbestek? Natuurlijk kunnen we dat!

Na een grondige analyse kwamen deze logistieke pijnpunten en uitdagingen naar boven:

  • 70% van het volume centraliseert zich in de maanden augustus en september.

  • Een gedeelte van de orders wordt rechtstreeks aan studenten geleverd.

  • Het andere deel van de orders moet geleverd worden in de betreffende scholen, maar de orders moeten wel identificeerbaar zijn op studentniveau.

  • Kunnen orders op correct afgesproken momenten afgeleverd worden? Veel scholen en zijn personeel stellen zich namelijk specifiek beschikbaar om deze orders te ontvangen.

  • Geef ons een vlot en goed inzicht in onze stock.

Stockbeheer in het WMS (Warehouse Management System)

Alle producten zijn voorzien van een barcode, wat het proces al wat vereenvoudigt. Hierdoor kon het intern transport soepel verlopen en staat de initiële voorraad correct in het systeem. Bovendien is op verschillende verpakkingsniveaus een barcode aangebracht, waardoor toekomstige leveringen gemakkelijk kunnen worden ontvangen aan de hand van de barcode op de buitenverpakking. Op deze manier kan ons slim orderpickingsysteem onderscheid maken tussen individuele pakketten en bulkleveringen voor scholen. Door op het niveau van de verpakking orders te verwerken, bespaar je natuurlijk tijd en verbeter je de efficiëntie.

Assembleren of niet?

Om de assemblage vlot te laten verlopen moeten we weten waaruit een studentenpakket bestaat. Eens we dit binnen het Warehouse Management System hadden opgezet, konden we vlot de losse stuks assembleren tot een afgewerkt product. En dit ondanks de vrij korte tijd tussen aanlevering van de producten en de eigenlijke uitlevering van de orders.

Totdat corona dit proces ontwrichtte. De leveringen waren aanzienlijk vertraagd, waardoor het bijna onmogelijk werd om de goederen tijdig te ontvangen, de pakketten samen te stellen en deze tijdig bij de klant te bezorgen. We moesten snel met elkaar om tafel om een oplossing te vinden. Die hebben we gevonden door een kleine aanpassing in het proces door te voeren.

In plaats van vooraf studentenpakketten samen te stellen, passen we nu het Pick To Box-principe toe. Hierbij maakt de klant nog steeds zijn studentenpakketten aan in ons WMS, maar assembleren we deze niet meer van tevoren. In plaats daarvan verwerken we ze op het moment van levering via ons scangedreven pickproces. Op deze manier houdt Pivot Point de flexibiliteit om pakketten op eender welk moment aan te passen en kunnen ze hun voorraad beter opvolgen en benutten.

Dankzij deze aanpassing slaagden we erin om elke school en leerling tijdig te voorzien van hun lesmateriaal. Tot grote dank, en lekkere Aarschotse pralines, vanuit Pivot Point!

Het opvangen van jaarlijkse piekmomenten

Het moment van de waarheid. Er is geen betere omschrijving voor de maanden augustus en september. Het eindresultaat kennen we ondertussen. We konden een vervijfvoudiging van volume verwerken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. BME tevreden, de klant is tevreden, iedereen tevreden!

Dit succes is mogelijk dankzij: een sterke voorbereiding en nabespreking met de klant, een goed inzicht in de procedures en een sterke technologische omgeving die snel kan schakelen wanneer nodig. En het allerbelangrijkste: een snelle en korte communicatielijn tussen ons en Pivot Point.

Het leveren aan scholen

Een andere grote uitdaging zat hem in het correct beleveren van de scholen in België en Nederland.

Challenge: palletzendingen waarbij alle individuele orders vlot identificeerbaar zijn op studentniveau én de scholen moeten de paletten ontvangen op een afgesproken datum.

De datum op zich was geen probleem en enkel een kwestie van delivery dates toe te voegen. Het identificeren van orders, die naar eenzelfde school gaan, was wel een uitdaging!

De oplossing: we lieten de orders verlopen alsof we deze niet moesten consolideren. De trigger om te consolideren werd mee geïntegreerd aan de paktafel, waardoor deze orders doorverwezen worden naar een specifieke consolidatiezone. Eens alle pakketten gescand zijn krijgen we groen licht en is het order afgerond. Dankzij onze transportpartners komen de pallets aan op het gewenste moment.

CONCLUSIE

Eind oktober evalueerden we samen met Pivot Point de logistieke gang van zaken. Er zijn zeker nog verbeterpunten, maar aan beide kanten was de feedback positief. De scholen waren zeer tevreden van de correcte en tijdige aanleveringen. Hierdoor kwam er minder druk terecht bij Pivot Point. Iedereen blij!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Waarmee kunnen we je helpen?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.