Logistiek uitbesteden? Geen simpele ja/nee-vraag! (deel 1)

In het verleden hebben we al vaak het vraagstuk ‘Besteed ik mijn logistiek uit of niet?’ kort aangekaart. Dit lijkt een gewone ja/nee-vraag, maar er spelen veel meer factoren mee om te komen tot de juiste beslissing. Eigenlijk kan je deze vraag enkel beantwoorden als je vier andere vragen eerst beantwoordt. In dit artikel verdiepen we ons in de eerste twee vragen.

1. Hoe sterk is jouw bedrijf gedigitaliseerd?

We zijn ervan overtuigd dat succesvol uitbesteden of niet afhangt van de mate waarin je je bedrijf digitaliseert. Zelfs los van de vraag of je wil uitbesteden, bepaalt de mate waarin je digitaliseert je succes in de toekomst.

We evolueren immers meer en meer naar een omnichannel markt, waarbij je verschillende doelgroepen en markten tegelijk benadert. Je wil dan natuurlijk dat de verschillende onderdelen elkaar versterken. Zo vormt je marketing bijvoorbeeld één verhaal en kan je je klant doorheen de verschillende kanalen volgen. Op die manier communiceer je met je klant in functie van zijn werkelijke noden.

omnichannel in logsitiek

Ook bij uitbesteden staat de klant centraal

Wanneer je je logistiek wil uitbesteden is dit extra belangrijk! Dit geeft je e-fulfilment partner namelijk de mogelijkheid om ieder saleskanaal volgens zijn specifieke noden te bedienen. Een order versturen naar een eindconsument vergt een totaal andere aanpak dan een order versturen naar een lokale retailer, een marktplaats of een groothandel in het buitenland. Denk maar aan de manier van verpakken, het omgaan met vervaldagen en de manier van aanleveren.

Een bijkomend voordeel van digitalisering is dat jij en je e-fulfilment partner makkelijker in staat zijn om processen aan te passen naarmate jouw markt evolueert. Iedereen merkt snellere veranderingen in de noden van de klant, ongeacht of dit B2C of B2B is. De mate waarin je mee kan met deze veranderingen, bepaalt je effectieve meerwaarde op lange termijn.

2. Hoe onderscheid jij je van de rest?

We zijn altijd op zoek naar de heilige graal, die maakt dat je anders bent dan je concurrent. Vroeger werd dit voornamelijk bepaald door je product, je prijs of een mix van beide. Dankzij de digitalisering zijn er veel dimensies bijgekomen. Het geeft ons de mogelijkheid om onze klant beter te begrijpen en sneller in te spelen op zijn behoefte.

Dit heeft als gevolg dat de manier waarop je bijvoorbeeld aan R&D doet of communiceert met je klant, ook een strategisch voordeel kan bieden. Kortom, bepaal de juiste mix van zaken die voor jouw bedrijf cruciaal zijn om je te diversifiëren. Het is deze mix die je zoveel mogelijk in jouw bedrijf moet houden.

Uitbesteden moet de diensten in eigen beheer versterken

De andere uitbesteedde diensten moeten wel goed aansluiten op jouw uniek verhaal, zodat deze jouw onderscheidend vermogen versterken. Het biedt weinig toegevoegde waarde om bijvoorbeeld te zeggen dat je klanten een kleine voorraad moeten aanleggen, als je logistieke dienstverlener geen snel en flexibel model heeft dat ervoor zorgt dat je klant altijd een beschikbare voorraad heeft.

logistiek magazijn

Conclusie

Hoe beter je in kaart brengt waar jouw meerwaarde ligt en hoe sterker je deze in digitale processen kan vertalen, hoe groter de kans dat dit uniek verhaal zich doorheen alle processen van je bedrijf afspeelt.

Wil je meer weten over hoe beide vragen een impact hebben op de keuze voor een externe logistieke dienstverlener? Aarzel zeker niet om ons te contacteren! In ons volgende artikel lichten we de laatste twee onderdelen toe.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?