[CASE STUDY] Hoe Ivan’s webshop business hem bevrijdde van z’n job, z’n agenda en z’n 9-to-5 inkomen

ivan-bonafe-datecoop-bme

Traditionele werkmodellen staan op de helling. De opkomst van de e-commerce en webshops verdringt stilaan het klassieke 9-to-5 model. Want vandaag kan je veel flexibeler en mobieler je eigen zaak runnen. Dit zorgt ervoor dat ondernemers wereldwijd een beter, kwaliteitsvoller leven leiden.

Die veranderingen gooiden de deuren open voor nieuwe kansen, omdat ondernemers méér manieren hebben waarop ze hun producten kunnen delen. Met méér klanten ook, omdat die sneller en makkelijker kunnen shoppen dan ooit tevoren.

Vroeger moest je fysiek aanwezig zijn om je business te runnen.

het nu met of zonder geautomatiseerde technologieën was, je moest er gewoon altijd aanwezig zijn om alles in de gaten te houden. Want alleen zo was je er zeker van dat alles vlotjes draaide.

Als je geen budget (of geluk) had om (1) het juiste personeel, of (2) de juiste systemen te vinden, zou je altijd beperkt zijn tot één plaats, of zou je – na lang wachten – ergens tien dagen vakantie in je uitpuilende agenda kunnen persen.

Vandaag zijn er gelukkig een hele resem tools en diensten voor e-commerce bedrijven die de barrières omlaag halen. Zij die succesvol zijn, braken de ketens van hun job, hun agenda en hun 9-to-5 inkomen.

Maar hoe kan je nu zelf een succesvol e-commerce bedrijf bouwen? Laten we samen kijken naar de fascinerende case van Ivan Bonafé en z’n online health food business “DC.”

(Ik gebruik vanaf nu gemakkelijkheidshalve de afkorting “DC,” omdat Ivan’s partner in hetzelfde geografische gebied verkoopt als de lezers van onze blog. Ivan vroeg dit omdat het gewoon niet oké is onder elkaars duiven te schieten.)

Ivan’s online health food business, DC

Nu bijna een jaar geleden, op een zonnige ochtend in mei bezocht ik met Chris de kantoren en magazijnen van Ivan’s bedrijf DC. We zagen elkaar in Badhoevedorp, een dorpje op een flinke boogscheut van Amsterdam. Het was daar dat ik Ivan voor het eerst ontmoette.

Omdat Ivan zich op het moment van dit interview ergens in Zuid-Frankrijk bevond – en we het per slot van rekening toch over “mobiele levensstijlen” hebben – plande ik een Skype call. Ik was liever zelf tot daar gevlogen, maar onze financiële man Koen zag dat niet echt zitten. (Thanks, Koen.)

Tijdens het schrijven van dit interview, huurde Ivan voor zes maanden een chalet in de Languedoc-streek (in het zuiden van Frankrijk). Hij leeft daar midden in de natuur, omringd door bomen en stilte. De chalet ligt afgelegen en veel afleiding is er niet. “Je mist natuurlijk wat sociaal leven,” zegt Ivan, “Maar één ding is zeker: werk verzetten lukt hier enorm goed.” Hij heeft er tijd zat en in die rustige omgeving kan hij zich volledig op z’n werk concentreren. Vooral in de winter vindt hij dat nodig, want dan is het hoogseizoen voor z’n dadelbedrijf. Hij bleef er nog tot begin april. En als hij er eens tussenuit wilde, moest hij maar een paar uurtjes rijden om op het strand te wandelen – of om op de skipistes te staan.

Gemoedelijkheid troef, ten huize Bonafé.

Ivan vertelde me dat hij zichzelf graag voor bepaalde periodes opsluit. Want dat zijn de momenten waarin hij bergen werk verzet. Daarna gaat hij samen met z’n vriendin weer wat reizen en is er meer tijd voor “spontaneous living,” zoals hij dat zelf graag noemt.

Retreat_France

Hier brengt Ivan tijd door als hij gefocust wil werken. De afgelopen maanden was dat in een afgelegen chalet in de Franse Languedoc regio. Maar het kon natuurlijk eender waar zijn — want het enige wat hij nodig heeft om z’n bedrijf te runnen, is een laptop en ‘n internetverbinding.

Dit is Ivan Bonafé

Thailand_Teaching

Ivan geeft hier les over gezonde voeding in Thailand. Niet de meest onaangename werkomgeving als je ‘t mij vraagt.

“Ik groeide op in Zuid-Tirol, dat is een stukje Italië wat heel dicht bij Oostenrijk ligt. Ik volgde er een opleiding tot chef en was altijd al geïnteresseerd in food. ‘Health food,’ welteverstaan. Met een voorliefde voor alles wat gezond en natuurlijk was. Als ik eens een keer ziek was, nam ik bijvoorbeeld ook nooit antibiotica – of andere chemische pillen.”

Toen hij 21 werd, ging hij nog een stapje verder en besloot hij vegetariër te worden. Hij zwierde vlees, alcohol en andere troep uit z’n dieet en koos resoluut voor gezond eten, vooral “raw food.” Intussen doorkruiste hij Europa om in boerderijen te werken waar ze dit soort diëten en voeding promootten. Onderweg verdiende hij altijd wel wat geld, spaarde hij en reisde hij zo een tweetal jaar verder.

In 2007 verkaste hij naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar hij met “raw food” bleef verder werken in de gastronomie. De timing was goed, want in die periode begon de “health food movement” uit z’n startblokken te schieten. De trend werd al snel populair in Australië, waardoor Ivan z’n kennis en ervaring in sneltempo kon uitbreiden. Het was voor hem een logische volgende stap om zelf ook workshops te gaan geven – en een soort “health food leraar” te worden.

Bij z’n terugkomst van Down Under organiseerde hij workshops en retreats in Duitsland. Hij gaf lezingen. Daarnaast kwam hij in contact met verschillende mensen en situaties, waardoor z’n kennis vergrootte. Tegelijkertijd schreef hij z’n ervaringen neer op z’n blog (in het Duits, Engels en Italiaans) en bouwde hij op die manier een aanzienlijke groep volgers op.

De start van zijn online business

“Op een dag wandelde ik een Algerijnse kruidenierswinkel binnen – ergens in Duitsland. Ik proefde er organische dadels en was meteen verkocht aan de smaak. Die dingen waren moeilijk te vinden en je kan ze ook totaal niet vergelijken met het spul dat je in de supermarkt vindt. Want die zitten vaak propvol met glucose en bewaarmiddelen. Dat gaat over een heel andere kwaliteit.”

Wist je dat ze in Iran en andere Oosterse landen deze dadels nog altijd met de hand oogsten?

Ivan zag een kans en vroeg de winkelier waar hij die dadels eigenlijk haalde. Hij wou er een business rond bouwen, omdat hij zo versteld stond van de extreem goede kwaliteit ervan. De winkelier gaf hem de gegevens van z’n leverancier en toen ging de bal aan het rollen. Ivan postte een blogpost en had vrijwel onmiddellijk een groep geïnteresseerde mensen die ze van hem wilde kopen.

“Ik zag m’n businesspartner eigenlijk nooit. Ik belde hem en zei dat ik wel een groepje geïnteresseerde kopers had. Nog geen twee weken later verstuurde ik 200-300 kg dadels naar verschillende Europese landen. Dit was het begin van een vruchtbare samenwerking. We startten klein, maar we hielden de bal aan het rollen. Dat was het belangrijkste.”

Dat jaar nog, vertrok Ivan opnieuw – zonder dat hij z’n business partner ooit gezien had. Dit keer ging de reis naar Thailand. “Hoewel ik m’n business partner nooit in levende lijve ontmoette, heb ik m’n zaak zo drie jaar gerund. We deden gewoon alles online,” gooit hij er nog achterna.

“Ik runde de business heel simpel. Minimaal. Ik creëerde handige systemen en stak veel aandacht in de ‘customer experience.’ Het moest allemaal leuk en aantrekkelijk zijn als je bij onze shop terecht kwam. In het begin was alles verre van professioneel. Want ik deed alles met contactformulieren, e-mails en Facebook. Eerst waren er geen systemen of processen, maar het spreekt voor zich dat dit evolueerde. We professionaliseerden alles toen we onszelf voor zes maanden in Thailand opsloten.”

"Zes maanden opsluiten," dat klinkt wel erg somber. Eigenlijk ziet dat er nog niet zo slecht uit.

“Zes maanden opsluiten,” dat klinkt wel erg somber. Gelukkig zag het er voor Sandrine soms zo uit.

Ook dit uitzicht kon slechter.

Ook dit uitzicht kon slechter.

Ivan runde in z’n Thailand-periode een succesvol restaurant. Maar toch besloot hij volop voor de dadelwebshop te gaan en z’n restaurant te verpatsen. Gelukkig liep dit vlot, want drie dagen later dook de koper al op.

“Dit voelde echt als een bevrijding, want het restaurant beperkte onze mobiliteit enorm. Ik hield er niet van dat ik er elke dag moest zijn om het draaiend te houden.” 

Dankzij de verkoop van z’n restaurant kon hij nu eindelijk van de vrijheid genieten die een e-commerce business met zich meebrengt.

Resto_Team_TH

Ivan, z’n vriendin Sandrine en het personeel van hun health food restaurant in Thailand.

IMG_4207

Ze hadden het wel naar hun zin – maar wilden toch meer vrijheid en flexibiliteit.

Ivan's Thaise kat hier weer aan de drank. Of zij daar nu nog werkt is onduidelijk.

Ivan’s Thaise kat hier weer aan de drank. Of zij daar nu nog werkt is onduidelijk.

De groeiperiode

Toen dat allemaal achter de rug was, kwam Ivan terug naar Europa. Nadat hij zes maanden werkte aan de professionalisering van z’n shop, was het tijd om ze verder te laten groeien. Hij ging op zoek naar een extra dadelleverancier en dacht dat er zo wel eentje zou rondlopen op een vakbeurs in Berlijn. De “Fruit Logistica.”

“Zelf wou ik er niet naartoe, dus vroeg ik aan ’n vriend die daar woonde of hij niet in mijn plaats wou gaan. Ik stuurde hem een beschrijving van wie en wat ik juist zocht en vroeg hem mijn gegevens aan elke dadelverkoper te geven. Ik betaalde hem 70 euro en vergoedde al z’n onkosten. Eén van de geïnteresseerden die me dan uiteindelijk belde was Yogi Yousef. Na wat e-mailverkeer met Yogi vielen de eerste samples in m’n brievenbus. Ik vond ze écht goed. Dit was voor mij een nieuwe soort. En dan nog eentje die je in Europa heel moeilijk vindt.

Ivan communiceerde dit online naar al z’n bestaande klanten. En het duurde niet lang vooraleer ook van deze soort goed verkocht.

Kort daarna sprak Ivan af met z’n nieuwe partner in Amsterdam en besloten ze dat ze snel zouden gaan samenwerken. Ze vormden een partnership en gingen samen verzenden. Ivan verhuisde al z’n logistiek van Duitsland naar Nederland. En dat was voor hem de volgende mijlpaal in z’n DC-verhaal.

Samen met de geweldige timing (raw food boom) en een nog geweldigere vriendin aan z’n zijde, bouwde Ivan z’n business van niks op. Hij startte klein en stelde realistische doelen. Hij werkte rustig verder, en vertrouwde erop dat alles met de juiste inzet en doorzettingsvermogen in orde zou komen.

Organische dadels – niet alleen superlekker, maar ook keigezond.

E-fulfilment: hét groeipijnmedicijn

“Het begin was moeilijk. Alles op één plaats opslaan en verzenden was soms bijna dramatisch. Want zoals je weet gebeuren er makkelijk fouten in logistiek. Zeker als je geen toegewijd personeel hebt om de systemen te runnen. Daarbovenop kost het aanzienlijk wat qua investeringen. Langs de ene kant heb je de software zelf. En langs de andere kant heb je ook “know how” nodig.”

Ivan moest onderweg wat groeipijnen doorstaan. Ze vertraagden z’n groei, omdat hij zich niet volledig kon concentreren op marketing, de introductie van nieuwe producten of andere aspecten van z’n business. Net daarom zocht hij een externe oplossing. Hij kon ook kiezen om iemand fulltime in dienst te gaan nemen, maar dan zou hij goed moeten betalen om de motivatie erin te houden. De ervaring leert dat mensen met verantwoordelijkheidsgevoel niet voor het rapen liggen. Daarom ging Ivan links en rechts horen of er niemand in z’n netwerk wist of hij dit niet anders kon oplossen.

 “Per toeval kwam ik bij jullie (BME) terecht via een ander Nederlands bedrijf, dat toen jullie software leverde. Ik bleef op hun deur kloppen om te vragen of ze niemand kenden die mij kon helpen. En uiteindelijk zei hij, “Je moet het eens aan die kerels van BME vragen. Ze doen meestal alles en het zijn vriendelijke gasten.” Dat was het moment waarop ik Chris voor het eerst ‘n mailtje stuurde.”

Long story short:

Een maand en twee meetings later, verstuurde Ivan z’n dadels al via BME en werd hij van z’n logistieke groeipijnen verlost. Een paar weken geleden (en een maand of tien nadat hij bij ons klant werd) kwam Ivan voor het eerst terug bij ons op bezoek. Ondanks de groeipijnen die we in het begin samen doormaakten,  was hij supertevreden over de samenwerking tot nu toe.

Chalet_France

Door het uitbesteden van zijn logistiek geniet Ivan van de Franse zon — wanneer hij dat zelf wil.

Het klinkt nu wel allemaal heel erg romantisch, maar natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn…

Wat zijn bijvoorbeeld valkuilen als je een online business wil runnen? 

Eerst en vooral moet je op elk moment een duidelijk overzicht van je stock hebben. Daarnaast moet je ook zorgen dat je een positieve cashflow hebt. Ondernemers moeten er altijd op letten dat ze hun klanten “happy” houden. Voldoende voorraad hebben hoort daar zeker bij. En als dat niet zo is, moeten ze dit snel communiceren.

Ten tweede moet je dicht genoeg bij je klanten staan om aan te voelen wat ze juist willen. Het is belangrijk dat je selectief bent wanneer je stukken van je business uitbesteedt of wanneer je mensen in dienst neemt. Run je je business zelf? Neem dan zeker niet te veel afstand van je klanten. Dat is trouwens één van de redenen waarom ik veel e-mails van klanten nog zelf beantwoord. Ik gebruik m’n privéadres of Skype om m’n klanten te helpen. Los daarvan gebruik ik feedbackformulieren die me allerlei soorten nuttige info geven.

En ten derde heb je de verpakking. In het begin waren er veel dingen die hopeloos en verschrikkelijk misliepen. De manier waarop we dadels verpakken is namelijk heel specifiek. Je moet op zoek naar de juiste verpakking. Eentje die past voor de producten die jij specifiek met jouw shop verstuurt. Je moet hier écht rekening houden met alle mogelijke scenario’s.

Ivan_Bonafé

Ivan weet alles over de uitdagingen in de e-commerce. Gelukkig blijft hij altijd lachen.

…en hoe kruip je uit die valkuilen?

Het meest belangrijke is communicatie. Gelukkig is die bij jullie zeer goed. Zelfs Chris beantwoordt mails en neemt de zaak ter harte. Ik vind het belangrijk dat als je zaken doet met bedrijven, je ook het gevoel hebt dat er een team achter zit. Ik wil geen mensen of bedrijven met de vinger wijzen, maar ik had vaak een naar gevoel bij sommige logistieke bedrijven. Nadat je eens klant bent, hoor je bijna niks meer van de accountmanagers. En als er dan problemen opduiken, ben jij het die de schuld krijgt. 

Het komt erop neer dat het altijd belangrijk is de relatie met je klanten goed te onderhouden. Het maakt niet uit hoe klein of groot je bent – blijf altijd goed communiceren.

…wat vind je leuk aan het leven op dit moment? 

IMG_1491

Ivan geniet nu meer van het leven, samen met zijn vrienden en familie

Ik vind m’n familie het allerbelangrijkste. En nu ik m’n webshoplogistiek uit handen gegeven heb, kan ik DC van eender waar ter wereld runnen. M’n focus ligt op levenskwaliteit en zie dat als mijn allerhoogste prioriteit. Soms mis ik m’n klanten of persoonlijk contact met de mensen – want ik hou ervan met hun om te gaan. Dat was één van de dingen die ik bijvoorbeeld wél leuk vond aan m’n Thais restaurant.

Daarnaast sta ik graag op m’n eigen benen. Ik kies wanneer ik werk, hoe ik werk en of ik al dan niet een stap terugzet. Want ik vind dat te veel werken helemaal niet productief is of zelfs goede resultaten oplevert. Begrijp me niet verkeerd. Het vergt veel discipline om autonoom te leven. Maar ik leerde dat mezelf aan door al die jaren te reizen, want toen had ik geen keus.

 Nu leef ik m’n droom en deel ik m’n dadels met de rest van de wereld. Daarom is ons motto ook, “Sharing the taste of nature.” Dat was altijd al onze missie. Onze topprioriteit is het mogelijk zijn om overal en altijd naartoe te kunnen gaan en oplossingen zoeken voor iedereen.

Zelfs als klanten zeggen “Ik woon in Sardinië, dat is wel een eiland,” dan zeg ik “Okay, geen probleem. Je krijgt van dezelfde prijs alsof je in Rome of Milaan zou wonen.” Of “Als je in Corsica bent, krijg je dezelfde prijs als mensen in Parijs.”

Ons grote doel was altijd om zoveel mogelijk mensen te bereiken in afgelegen gebieden. Ook, omdat ik één van hen ben. Ik leef in afgelegen gebieden en ik weet perfect hoe dat voelt.

…heb je tips voor mensen die hun eigen e-commerce business willen starten? 

Workshops_RawFood

Ivan startte zijn zaak gebaseerd op zijn levensstijl – gezonde voeding.

Als eerste tip kan ik meegeven dat je je zaak moet bouwen op je levensstijl. Ik bedoel dan: probeer je zaak te laten passen binnen je levensstijl, in plaats van je levensstijl aan te passen aan je zaak.

Eerst je zaak starten om ze daarna in je levensstijl te laten passen is gewoon moeilijker. Makkelijker is als je dat andersom doet. Je hebt al een bepaalde levensstijl, prioriteiten of criteria die je voor jezelf belangrijk vindt. Je hebt al bepaalde dingen waarvan je weet dat je ze wil doen. Bouw je zaak op die basis en dan lukt dat ook. Want tegenwoordig zijn er een pak tools te vinden die je daarmee helpen. Denk bijvoorbeeld aan freelancers, automatisaties en allerlei moderne internettechnologieën.

Uiteindelijk ga je ook minder geld uitgeven aan “dingen,” omdat je bijvoorbeeld in Portugal woont. In plaats van 1000 euro huishuur in Antwerpen, kost je dat 200-300 ergens in de buurt van Lissabon. 

Maar in mooie vijvers zwemmen ook lelijke vissen. (Lacht)

Want er zijn ook uitdagingen als je locatie-onafhankelijk woont. Geen vaste, dagelijkse leefstructuur is daar een voorbeeld van. 

Nochtans zie ik een grote trend waarin meer en meer mensen hiernaar op zoek gaan. Ze willen een online bedrijf runnen en nomadisch gaan leven. Zonder gebonden zijn aan de dagelijkse sleur waarin zoveel mensen dagelijks leven.

In elk geval speel je dit nooit klaar als je je logistiek zelf blijft doen. Het is een vak op zich. En je kan ervan op aan dat je beter expert bent in dit soort zaken, want anders smelten je marges als sneeuw voor de zon. Alles moet vlot verlopen als je écht van je vrijheid wil genieten. Daarom zie ik e-fulfilment als één van de meest essentiële pijlers van m’n business.

…wat brengt de toekomst voor Ivan Bonafé? 

Ivan spreekt met plezier over de dingen die hem interesseren. All things health, in zijn geval.

We willen onze zaak doen groeien. Kijk, we helpen graag anderen. En een ideale manier waarop we onze eigen business kunnen laten groeien – terwijl we mensen ook zelf wat extra kunnen laten verdienen – is een affiliate-systeem. De hoofdgedachte hierachter is dat we mensen de kans willen geven om te werken vanaf waar ze dat zelf het liefst willen. 

Er zijn (1) veel mensen die het nodig hebben, en (2) ook genoeg mensen die het willen doen. Als je graag gezond eet en/of een blog of facebookvolgers hebt, kan je gewoon starten met wat extra te verdienen. Als je dat wil, maak je er zelfs je hoofdinkomen van. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, een alleenstaande moeder of weet ik veel wat. Er zijn zoveel verschillende soorten mensen die dat nu al klaarspelen.

Bedankt voor je tijd en moeite, Ivan. Ik ben er zeker van dat dit mensen zal gaan inspireren. Any final thoughts?

Als slot kan ik alleen zeggen “Bedankt, om ons tot hier te helpen en te mee te laten groeien. Ik ben blij dat we elkaar vonden en dat we samen blijven doorgroeien.”

Problemen horen bij zakendoen. Het belangrijkste is dat je ze oplost en er helder over communiceert. Als dat lukt, zullen we altijd tevreden zijn. En als ik vraag aan Sandrine wat zij ervan vindt, zegt ze net hetzelfde. We versturen nu zoveel efficiënter naar een hele waslijst landen. En zoals ik al zei, slapen we pakken beter nu jullie de logistiek voor ons verzorgen. 

Misschien kan je dat als slogan gebruiken? “Heb je ‘n webshopbusiness en wil je terug goed slapen? Bel dan BME.” (lacht)

(Book)Remote+Computer

Hier vertrekt Ivan elke avond zorgenloos naar dromenland.

Heb jij een webshop en loop je tegen je grenzen aan? Onze klanten vertellen ons dat het al van 50-100 per maand interessant is je logistiek uit handen te geven.

Klik hier of bel ons op +32 89 23 86 35

Auteur

Bart Penders

Bart Penders

Ik onderzoek "all things e-commerce" en leg uit hoe BME je daarin kan helpen. Naast marketing en communicatie verzinnen, sta ik samen met Chris en Christoph in contact met onze klanten. Ik toon hun het juiste pad in een online oerwoud van kansen en keuzes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee × twee =