Van de klik op een webshop tot het pakje aan de deur. Wij handelen als logistiek bedrijf al je e-commerce transacties af. Mét een duurzaam personeelsbeleid! De weg die we tot nu toe aflegden? Die ontdek je in onderstaand interview van Groeiwaarts.
Logistiek bedrijf
Zodra je iets koopt in een webshop start een heel proces achter de schermen. Bestellingen worden geplaatst, het gekozen product wordt uit de rekken gehaald en wordt in de stockvoorraad aangepast, een leverancier haalt het op en bezorgt het bij jouw thuis. Dat zijn de meest bekende handelingen, maar er zit veel meer achter. E-fulfilment omhelst de volledige afhandeling van orders uit webshops. Van het ontvangen van de goederen in het magazijn tot het bij de eindklant toekomt.
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-2-1024x341.png)
Wij specialiseren ons in e-fulfilment op maat van onze klanten en voor ieder verkoopkanaal. Het begon allemaal toen Chris Pietermans en Daniel Ciccodemarco, twee boezemvrienden uit Tongeren, (ze organiseren er ook de bekende Les Jardins-feestjes) de vraag kregen om ook de logistiek te verzorgen van de webshop die ze hadden gebouwd voor iemand. Ze huurden een magazijn en hadden nog ruimte over.
Al snel kregen ze orders van grote bedrijven om hun merchandising te stockeren en verdelen. “We wisten van het bestaan van zulke activiteiten in het buitenland, maar in België was niemand daar echt mee bezig, tenzij grote bedrijven.”, vertelt Chris, Salesdirector en mede-eigenaar van BME. “Op de KMO-markt was het onbestaand. We zagen het gat en zijn erin gesprongen. In het begin hebben we vanuit ons buikgevoel gewerkt, kom we doen een voorstel en zetten dat online, tot onze grote verbazing kwam er snel reactie op.”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-3-1024x341.png)
Pakske maken
“Toen het logistiek bedrijf waar Daniel voor werkte ging verhuizen, besloten we om er voluit voor te gaan. Voor mij was het iets minder evident want ik maakte net kans op promotie. Mijn baas viel van zijn stoel “Hoe, jij gaat pakjes maken in een magazijn?” Eigenlijk had hij gelijk, in het begin kwam het daarop neer. Hij gunde het mij van harte hoor. Ook al was ik heel gelukkig in mijn job, toch waagde ik de sprong. Het ondernemen zit me in het bloed, niet enkel verloning telt maar ook wat je fijn vindt.”
“Ineens sta je daar in een magazijn van 200m2 zonder logistieke ervaring maar toch werd er naar mij gekeken. Ik nam de sales voor mijn rekening, Daniel het operationele, development en IT. Gelukkig geloven we beiden steevast in “Neem het vast en begin er aan”. Zo is BME ontstaan. Al snel hadden we door dat als we wilden professionaliseren, we geld nodig hadden. Om te investeren in een IT-platform, maar ook in een groter magazijn.”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-4-1024x341.png)
Netwerken
“Via netwerken leerden we eind 2014 Koen Vanderweyden kennen. Na een goed gesprek, over ons verhaal, onze kijk op de Belgische markt, e-commerce sprongen we samen op de e-fulfilmenttrein op het moment dat hij ging vertrekken. We voelden – na een paar Duvels – onmiddellijk de klik tussen ons, onze samenwerking werd bezegeld op een bierkaartje. Ontstaan alle goede samenwerkingen niet zo?”, lacht Chris.
“Voor mij is dat een absolute voorwaarde om samen te ondernemen: vriendschap. Daar zonder lukt het voor mij niet. En ik kan nu wel zeggen dat Daniel en Chris echte vrienden zijn geworden. Maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg.”, vult Koen, finance director en mede-eigenaar van BME, aan.
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-5-1024x341.png)
Dobberend bootje
“Toen zaten we met drie in ons bootje dat nog aan het dobberen was,” gaat Chris verder, “dat strategisch nog de wind in de zeilen moest krijgen. De focus lag op de financiële planning en dat was Koens taak. “Ik had twee voorwaarden, LRM en KBC moesten mee in het verhaal stappen en ik wilde een magazijn van 5000m2 in plaats van de vooropgestelde 2000m2. Wetende dat dat de verliezen de eerste jaren alleen maar groter maakte, maar telkens verhuizen is ook een investering.” Ondertussen zijn ze met zes vennoten, drie werkende en drie stille. “Zo stil zijn ze niet hoor, we kunnen er altijd terecht voor raad en advies. We appreciëren hen heel erg hard”.
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-6-1024x341.png)
Omnichannel
“In 2016 beseften we dat we er met pure B2C niet zouden komen en hebben we ons verbreed naar de B2B-markt. Winkelruimte is duur, winkeliers willen hun schapruimte nuttig gebruiken, daar komen wij in het verhaal. Wij gaan omnichannel, weer een fancy term om het heel breed te zien en voor elke klant die op ons pad komt de gepaste oplossing te voorzien. Onze troeven zijn, snelle leveringen, digitaal en de levering kan kleinere volumes bevatten. Vandaag is BME een IT-bedrijf dat aan e-fulfilment doet. De IT is belangrijk, als we dat beheersen kunnen we volledig ten dienste van een klant en haar businessmodel zijn. Zeg ons wat je plan is en waar je naartoe wil en wij ondersteunen jou daarin.”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-7-1024x341.png)
Lokale verankering
“Een succesvol bedrijf staat niet alleen, een goed netwerk is zeer belangrijk,” legt Koen uit. “Je moet je netwerk eerst lokaal goed verankeren, niet alleen financieel maar ook met kennis en raad. Netwerken is zo belangrijk, dat gaat van de VDAB, die ons helpt met de juiste werkkrachten zoeken, tot de onderwijsinstellingen, waar we gevraagd worden om te praten over e-commerce, tot Flanders Investment Trade, FIT. Eerst bouwen we lokale naamsbekendheid op, daarna gaan we internationaal.”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-8-1024x341.png)
Versnipperd subsidielandschap
“Eric Dieussart van FIT hoorde ons verhaal en bracht ons in contact met Hans Versmissen, bedrijfsadviseur bij VLAIO. Hans hielp ons met het innovatiedossier van de Provincie Limburg. We hebben met de subsidie ons onderzoek bekostigt en nu kijken we wat de mogelijkheden in de toekomst zijn.”, vertelt Koen. “Hans’ begeleiding was super, heel toegankelijk. En om heel eerlijk te zijn, dat verwacht je niet van een overheidsinstantie. Het is een hele waardevolle connectie.
Het subsidielandschap is enorm versnipperd. Het evolueert voortdurend. Het is heel moeilijk om het te volgen en het in de juiste context te plaatsen. De ambitie om dat zelf te onderzoeken heb ik opgegeven, daarom heb ik regelmatig contact met Hans, om te kijken wat er mogelijk is. Ik ga niet met de insteek van “ik wil die subsidie of heb daar hulp bij nodig.” Ik vertel wat onze plannen zijn en hij geeft me raad hoe dat aan te pakken, welke steun, maar ook kennis of partners ons zouden kunnen helpen om dat doel te bereiken. Die aanpak loont echt voor ons. ”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-9-1024x341.png)
Duurzaam personeelsbeleid
“Naast de innovatiesubsidie van de provincie Limburg hebben we steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) gekregen rond ons personeelsbeleid. Wij willen niet te veel met interim werken, we willen snel een duurzame thuisbasis bieden. De steun geeft ons de mogelijkheid om naar onze visie op personeel te kijken, competentieprofielen maken en daar het loonbeleid aan koppelen.”
3D-printing concurrentie
De toekomst zien de vrienden ambitieus tegemoet: “Binnen 5 jaar moeten ze niet om ons heen kunnen”, zegt Chris. “Onlangs werden we op een event aangekondigd als de proven talkleader in e-commerce. Dàt zijn credits.”
“We willen mee denken met onze klanten en altijd twee stappen vooruit zijn.” “En groter worden,” vult Koen aan. “Al is het nog even de evolutie van de 3D-printers afwachten. Dat is eigenlijk onze grootste concurrent, “Als ik zie wat ze allemaal kunnen printen en wat er in ons magazijn ligt … Maar wij gaan prat op flexibiliteit, efficiëntie en transparantie!”
![](https://www.bme.be/wp-content/uploads/2019/12/vlaio-10.1-1024x341.png)
Ben je zelf benieuwd hoe onze flexibiliteit, efficiëntie en transparantie jouw kan helpen? We praten er maar al te graag eens over!