Dit is het logistieke proces van een webshop

Het lijkt allemaal heel logisch, het logistieke proces. En misschien is het dat ook wel. Mensen zitten achter ’n schermpje en bestellen wat ze hebben willen. Het enige wat er dan nog moet gebeuren, is dat iemand een pakje stuurt met de juiste producten. Klaar.

Maar als je gaat kijken wat er allemaal achter de schermen speelt, zie je dat er wel wat meer bij komt kijken.

Om er zeker van te zijn dat je efficiënt te werk gaat wanneer je met je webshop start, overlopen we hieronder kort de belangrijkste elementen van een gestroomlijnd orderfulfilment proces.

Inbound

Het logistieke proces start bij de “inbound.” Dat is het moment waarop je leverancier of fabrikant de producten bij jou aanlevert.

Als er hier al wat misloopt, verstoort dat de rest van de logistieke keten. Daarom is het belangrijk dat alle inkomende leveringen grondig gecontroleerd worden, zowel op kwaliteit als kwantiteit. Je wil er namelijk niet zomaar vanuit gaan dat alles klopt en alle producten klakkeloos in de magazijnrekken zetten. Neen.

Want als je klant ervan uitgaat dat ze komend weekend in haar nieuwe bikini op het strand ligt, maar op vrijdag een verkeerde maat toegestuurd krijgt (door verkeerde labeling) of helemaal geen (door verkeerde stocklevels), dan lacht ze daar waarschijnlijk niet mee.

En als je dan niet alle registers opentrekt om haar hiervoor op de een of andere manier te compenseren, is de kans groot dat ze volgende keer via een andere webshop bestelt.

bikini shop

Effectief voorraadmanagement begint dus bij de inbound. Wat hier nog belangrijk is, is dat je je fabrikanten of leveranciers “traint” om de goederen zo gestructureerd mogelijk aan te leveren.

Het kost minder tijd (en dus geld) om een pallet met mooi gelabelde en gescheiden producten in te nemen, dan eentje waar alles kriskras zonder labels door elkaar ligt.

Als we teruggaan naar het voorbeeld van de vrouw die haar bikini bestelde, zie je dat het erop neerkomt dat je voor jezelf goed moet weten hoe lang het duurt om je stocklevels op peil te brengen.

Wanneer je klant met z’n kaartlezer in de hand de melding “niet meer in voorraad” te lezen krijgt, surft die waarschijnlijk naar een concurrent en rondt ie daar z’n bestelling af.

Tussen het innemen van de goederen (inbound) en het effectief versturen ervan naar je eindklant (outbound), situeert zich het effectieve voorraadbeheer.

Efficiënte warehousing

Een bedrijf is eigenlijk niets meer dan een verzameling van systemen, processen en procedures. Als je een webshop runt, is één van de belangrijkste systemen dat waarmee je je stock beheert.

Een goed  voorraadbeheersysteem zorgt ervoor dat:

  • Fast moving products op een ideale magazijnlocatie staan. Goederen die vaak besteld en verstuurd moeten worden, wil je niet achteraan je magazijn weggestopt op de bovenste plank liggen hebben. Maar wél kortbij de paktafel.
  • Je op tijd verwittigd wordt wanneer de stocklevels van een bepaald product laag zijn. Dit is belangrijk omdat je zo het signaal krijgt wanneer je vanuit je leverancier of producent alles opnieuw moet aanzuiveren – zodat je geen klant verliest aan de concurrentie.
  • Producten met beperkte houdbaarheid op basis van het FIFO, FEFO* of een ander principe beheerd worden.

(*FEFO: First Expired, First Out. Voor voedingsproducten kan het zijn dat bepaalde producten die later het magazijn binnenkomen, toch nog eerder verstuurd moeten worden omdat de vervaldatum dichter bij vandaag ligt.)

voedingsproducten

Outbound

Na inbound en efficiënt voorraadbeheer, is een juiste afhandeling van de orders belangrijk. Het outbound proces start wanneer een klant een bestelling in je webshop plaatst.

Vanaf dat moment is het belangrijk dat de verwerking van het order snel en juist gebeurt. De bestelling moet de juiste producten bevatten. Want als er door een fout pickproces retours komen, kan je je winstmarge voor dat order waarschijnlijk (deels) vaarwel zeggen.

Daarbovenop moet je voldoende aandacht besteden aan de manier waarop alles verpakt is. Niet alleen moet je de juiste verzenddoos kiezen (om verspilling en té dure verzendingskosten te voorkomen), maar ook aan de manier waarop je de dozen best opvult. Dat is belangrijk als je wil dat je producten in optimale staat bij je klant aankomen.

The Last Mile

Voor de “last mile” kan je samenwerken met verschillende koeriers. Denk aan DPD, PostNL, Bpost, GLS, TNT, UPS,…

Elk van deze koeriers heeft z’n eigen kenmerken en formules. Afhankelijk van de diensten die je wil, varieert de prijs. (Denk hier aan tijdsvakbeleveringen, avondleveringen, met of zonder tekening voor ontvangst, douanezendingen buiten de EU,…)

Tip: Bied meerdere verzendopties aan in je webshop. We zijn ervan overtuigd dat het een meerwaarde is dat de eindklant kan kiezen door wie, waar en wanneer hij beleverd wordt. Het logistieke proces moet hier dan ook op afgestemd zijn.

Klanten willen vandaag bijvoorbeeld beleverd worden door GLS als ze overdag thuis zijn. Als ze een avondlevering willen, kiezen ze misschien eerder voor PostNL en als ze liever zelf afhalen in het postkantoor kiezen ze voor Bpost.

koerierdienst

Conclusie

Als je je klanten continuïteit en lage foutenpercentages wil geven, investeer je best in geavanceerde, geautomatiseerde warehousing-systemen. Alleen zo groeit je webshopbusiness op een duurzame manier – met efficiënt e-fulfilment.

Ben je zelf op zoek naar een partner op jouw logistieke proces in goede banen te leiden?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?