Wat iedereen zou moeten weten over webshop startups

Beeld je eens in dat je je eigen restaurant zou openen…

Van welk #1 ding zou je dan zeker willen zijn dat het succesvol was?

Misschien de beste locatie – in ’t hartje van de stad? Of een vriendelijk, professioneel team serveersters? De meest getalenteerde chefs? Topverse ingrediënten?

Natuurlijk zijn al die zaken belangrijk. Maar zou één hiervan succes verzekeren?

Sorry, ik wil de pret niet bederven, maar het antwoord is: “neen”. Wat je écht nodig hebt, is een “hongerig” publiek. Mensen die precies nodig hebben wat jij verkoopt. En daar ook voor willen betalen. Dat is niet alleen zo bij een restaurant, maar voor eender welk project of bedrijf dat je opstart.

Dit lijkt evident, maar de meeste starters doen dit niet. Ze gaan volledig op in ideeën en sexy topics als “web design” en “marketing”. Maar wat vergeten ze? Waar nemen ze onvoldoende tijd noch moeite voor? De o-zo-belangrijke, kritische vraag: “Is dit überhaupt wel een product waar iemand voor wil betalen?”

Feit is: dit topic wordt vaak straal genegeerd. En dat is dan meteen ook dé reden waarom er zoveel startups nooit van de grond komen – en uiteindelijk failliet gaan. Alsjeblieft, begin geen shop als een kip zonder kop.

We zagen de laatste jaren al heel wat starters de revue passeren. Iedereen wil het spel zien. Iedereen wil de bal zien. Iedereen wil de overwinning zien. Maar investeert iedereen ook tijd in minstens een tikkeltje basic marktonderzoek? Of  wordt er bijvoorbeeld ook gedacht aan wat marketingbudget? Helaas. Voor velen lijkt dit alles een blok aan hun been. Onnodig tijdverlies. Maar laten we eerlijk zijn: elk uur dat je in deze fase aan onderzoek besteedt, bespaart je duizenden euro’s op termijn.

Kom je bij ons op gesprek? Dan krijg je van ons (gratis) advies. We geven geen garanties, maar willen je de pijn van hierboven kost wat kost besparen. Om je nu al op weg te helpen, krijg je in dit artikel een eenvoudig model dat je helpt bij de eerste stappen. Gebruik het om de kansen van je online avontuur beter in te schatten.

Maar vooraleer we dat doen, kijken we eerst even naar waarom de meeste poulains dit werk overslaan.

3 veelvoorkomende startersfouten

Waarom floppen de meeste bedrijven?

Startende ondernemers veronderstellen soms dat ze weten wat anderen willen — zonder het ooit te vragen.

Ze steken tijd, geld en moeite in een nieuw project. Ze denken dat het een home-run wordt. Maar wat horen ze na de launch?

Krekelgeluiden.

Dit zijn de 3 meest frequente veronderstellingen die voor fiasco’s zorgen:

(excuus: dit linkt naar Engelstalig stuk uit het zakenblad Forbes, maar helemaal vertalen valt buiten de scope van dit artikel)

1) Ze nemen aan dat iedereen net zoals hen is – “Ik vind Russische romans helemaal het einde, dus ik ga die in de BENELUX online verkopen. Daar word ik vast snel rijk van.”

2) Ze zagen niemand anders met hun idee. En daarom denken ze dat dit per definitie een goede zaak is. – *reality check* Geen concurrentie betekent vaak ook dat er geen markt is. Dus: geen vraag naar je product, tenzij je met iets regelrecht revolutionairs komt aandraven.

3) Ze verdelen een one-size-fits-all product dat iedereen moet gaan aanspreken. – Koop je wel eens scheermesjes? Wat koop je dan? Universele mesjes voor iedereen? Of toch die voor mannen/vrouwen?

Dus, hoe kan je ervoor zorgen dat je iets hebt wat je doelmarkt wil?

Voor je begint, je product ontwikkelt of verdeelt, je webshop start en je marketingcampagnes uitrolt, wil je weten wie je klanten zijn. Hoe? Ken je klant zoals een goede echtgenote haar man kent: beter dan hijzelf.

De “Product Demand Matrix”

diagram

De “Product Demand Matrix” (PDM) is een tool die je gebruikt om te schatten of je startup-idee de moeite is. Nog geen idee? Ook daar kan de PDM je mee helpen.

Zorgt dit voor gegarandeerd succes? Tuurlijk niet. Ondernemen en risico gaan altijd hand in hand. En geen enkel theoretisch model is perfect in praktijk. Kijk maar naar de voorbeelden hieronder:

Een “high-end”-product waar de productiekost onbedoeld de verkoopsprijs voorbijsteekt. Hoe? Door vertragingen (bij software-ontwikkeling). Of stijgende grondstoffenprijzen (bij fysieke producten).

Een massaproduct dat een modetrend is. Of een hype. Want als die overwaait, klapt de deur dicht. Je bent eraan voor de moeite en het aantal potentiële klanten duikt naar nul. Steek je vuvuzela’s en tamagotchi’s gerust in brand en steek je energie in andere zaken.

Een “kip met gouden eieren” die sterft door groeiende concurrentie. Bye, bye, Blackberry!

Bovendien zijn “prijs” en “aantal klanten” basisparameters. Logisch is dat je de haalbaarheid en tijd voor onderzoek en ontwikkeling ook meeneemt als je je nieuwe idee evalueert. Je eigen vliegtuigmaatschappij kan een goede “kip met gouden eieren” zijn. Maar als je niet Richard Branson bent, zou ik misschien toch voor iets anders kiezen.

Zoals ik al zei, heeft elk theoretisch model z’n tekortkomingen. Nochtans vind ik het een goed middel om slechte ideeën van bij de start in de kiem te smoren. Zodat je dan meer tijd hebt om te focussen op de ideeën met potentieel.

Daarom is’t belangrijk dat je ze test met wat dieper onderzoek.

Vind je publiek

Steek je kop eens uit de deur. Hiermee is alles gezegd. Daar moet geen tekeningetje bij. Praat met mensen van wie je denkt dat ze geïnteresseerd zouden kunnen zijn in je idee. Je kan dit online doen. Maar beter nog: face-to-face.

Wil je bijvoorbeeld mensen helpen gezonde, paleo-maaltijden maken? Praat dan eens met vrienden, familie of kennissen die geïnteresseerd zijn in zo’n levensstijl.

Wil je speelgoed verkopen? Steek je licht op bij ouders van kinderen  in en/of rond scholen, crèches of andere plaatsen waar je die mensen vind. En leer zo waarmee kinderen vandaag het liefst mee spelen.

Je kan tonnen tijd en geld in je bedrijf steken — zonder dat er iemand ooit wat koopt.

Het maakt niet uit hoe fancy je logo, website en webshop eruit zien.

Praat met je doelgroep en zoek eerst uit wat ze willen. Maak of verdeel DAN PAS een product dat hun behoeftes invult. Zo garandeer je bijna dat je webshop succesvol wordt.

Doe dit en blijf weg van nodeloze tijd- en energieverspilling aan zinloze producten – die je doelgroep toch niet interesseren. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer feedback je krijgt. Gebruik die dan om hun behoeftes in te vullen. Zoek wat ze willen. En geef hun iets wat beter is dan je concurrentie.

Heb je plannen om je webshop te starten? Of ben je offline ondernemer die online wil verkopen?

Aarzel dan niet. Mail naar info@bme.be. Of bel: +32 474 938 439.

Wij kunnen je helpen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?