←   Terug naar de blog

Verschillende transportmogelijkheden als differentiator

transport bme

Iedereen weet het wel, een taxi is duurder dan de bus. Je betaalt meer voor een rechtstreekse vliegreis dan voor eentje met tussenstops. In de logistiek is het net hetzelfde. Verschillende transportmogelijkheden, tal van service levels en elk voor een bepaalde prijs. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing op maat voor elk project!

Service vs kost

De positionering van je merk, het type product, het gewicht, de omvang van het pakket, de leversnelheid en jouw servicegraad bepalen mee de keuze in het transport en zo ook de kost. Geen gemakkelijke opdracht om door de bomen het bos te zien. We maakten de keuzemogelijkheden transparant en integreerden digitaal een breed pallet aan partners. Zo bieden we een oplossing aan voor iedere uitdaging en dat tegen een afgesproken prijs.

Parcel delivery

Toen we enkele jaren geleden ons bedrijf opstartten, waren we vooral gefocust op België en Nederland vanuit een B2C oogpunt. Kleine pakjes van webshops, van punt A naar punt B. Op zich geen huzarenstukje om de producten goed en wel tot bij de consument te krijgen. Toch hebben we voor onze eerste integraties gekozen voor; Bpost, DPD, GLS en Post NL. Ik hoor je al denken: ‘Waarom vier transporteurs voor een niet zo grote oppervlakte?’ We begrepen namelijk toen al dat de keuze van de transporteur niet bepaald wordt door de webshop, maar door de consument. Heb je geen goede ervaring met de één, dan kies je voor de ander. De consument moet zelf kunnen bepalen wanneer, door wie en hoe hij beleverd wordt.

transport als differentiator

Doordat B2B een onderdeel werd van onze strategie, begon het juist leggen van de puzzelstukken nog belangrijker te worden. Niet elke transporteur deed het even goed in elk land of in elk continent. Ieder van hen onderscheidt zich op zijn manier en net daarin moeten we als ervaringsdeskundigen onze partners begeleiden.

Om die reden zijn we vandaag geïntegreerd met zeven pakketvervoerders; Post NL, Bpost, GLS, DPD, DHL, DHL Express en Deutsche Post. Met geïntegreerd bedoelen we dat het volledige proces digitaal verloopt. Eens de juiste transporteur voor een bepaald land gekozen is, komt er geen mens meer aan te pas. Een bijkomend voordeel is dat we bij problemen in het proces (staking, overbelasting van het netwerk,…), we steeds geruisloos en met één klik op de knop kunnen overschakelen naar een andere transporteur.

Traag vs Snel

Afhankelijk van het product (niche, waarde, type) en het saleskanaal (B2C of B2B) wordt er gekozen om snel of traag te beleveren. Om een voorbeeld te geven; een product laag in waarde naar Australië versturen doe je best niet met een express zending. Dan weegt je transportkost zwaarder door dan de waarde van je product zelf. Je kiest beter voor het postale netwerk van bv. Deutsche Post.

Zit je eerder in de high end fashion en betaalt je klant enkele honderden euro’s voor een kleedje? Dan wil je wél dat het snel en tegen de beste service geleverd wordt. Morgen in het zuiden van Spanje? No problemo señorita! We kunnen zelfs een retourlabel meesturen zodat de klant, indien het kleedje toch niet past, een pick up kan regelen die het pakje thuis komt afhalen. Wat een service!

parcel delivery

Retours verwerken

Logistiek is geen one way gebeuren. In de B2C heeft de consument het recht op retour. Ook die flows dienen georganiseerd te worden. Dat behoort ook tot onze kerntaken. Is Frankrijk je focusmarkt en wil je de retours voor je klant faciliteren? Dat kan. Bij elk vertrekkend order kan er proactief een retourlabel worden meegestuurd. Één van onze vele partners heeft alleen al 22.000 drop-off punten over heel Europa. Dat kan al tellen!

Pallettransport

B2B betekent grotere bestellingen, grotere aantallen en dus regelmatig palettentransport. Ook daar zijn verschillen in service en prijs en de keuze van de juiste partner van belang. Waar de ene sterk is in prijs/kwaliteit t.a.v. het leveren van één pallet, is de andere sterk in prijs als het om volle vrachten gaat. Om een Europese dekking te garanderen zijn we digitaal geïntegreerd met GLS en DHL. Ook Vandepoel en Jacobs ondersteunen ons om voor elke vraag een oplossing te bieden.

Amazon

Amazon als extra saleskanaal? Dan moet je rekening houden met de uiterst strenge aanlevervoorwaarden en tijdsvensters. Je hebt een venster van een half uur waarbinnen de producten geleverd moeten worden. Ten tijde van dichtgeslibde wegen is dat geen sinecure. Vandaar dat we een partnership afsloten met DHL. Zij zijn de voorkeurspartner van Amazon en regelen het aanleveren van jouw goederen aan Amazon zelf. No worries!

amazon bme

Conclusie

Oplossingen zoeken voor jouw vraagstukken zit in ons DNA. Heb je een uitdaging, wil je een nieuw land aanboren of een nieuw saleskanaal integreren? Laat het ons weten. We gaan samen met jou op zoek en ontwikkelen een voorstel op maat! BME als verlengstuk van je strategie betekent ook de juiste transportpuzzel leggen!