←   Terug naar de blog

Over het herroepingsrecht, Europese E-commerce feiten & de versterking van ons team

Het herroepingsrecht: voor webshopeigenaars een belangrijk punt, want bijna iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken.

Maar hoe zit dat nu?

Je leest in deze mail wat je moet weten.

Verder geven we je kort nog een aantal feiten uit de Europese e-commerce markt en stellen we je graag onze nieuwste medewerker voor…

Het heroeppingsrecht – wanneer je klanten producten willen terugsturen

14 dagen bedenktijd

In de EU heeft je klant het recht om binnen de 14 dagen zijn online aankopen terug te sturen. En die tijd begint te lopen vanaf de dag dat je klant het product thuis ontvangen heeft.

Verstrijkt die tijd op een niet-werkdag?

Dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Om welke reden mag de klant z’n bestelling ongedaan maken? Het maakt niet uit. Je klant mag altijd z’n bestelling binnen deze periode terugsturen — zelfs als hij of zij gewoon van gedacht veranderd is.

Wat moet er dan juist gebeuren?

Je klant kan van de aankoop afzien door je daar ondubbelzinnig van op de hoogte te brengen. Door bijvoorbeeld de producten terug te sturen, en daar een schriftelijke verklaring bij te doen (kan ook via fax of e-mail).

Het is NIET voldoende dat je klant de producten zomaar terugstuurt.

Als verkoper ben je door Europa verplicht een modelformulier voor herroeping aan je klanten aan te bieden. Lang niet iedere webshop biedt dit document aan. Je vindt het hier terug.

Binnen de 14 dagen na ontvangst van het herroepingsformulier (of de schriftelijke verklaring), ben je als verkoper verplicht het geld terug te geven aan je klant.

Maar heb je de producten niet van je klant ontvangen? En kan hij of zij ook niet daadwerkelijk aantonen dat dat gebeurd is? Dan kan je langer wachten met het terugbetalen van je klant.

De verzendkosten die je klant aanvankelijk heeft betaald, moet je als webshopeigenaar terugbetalen.

Gaat het om een speciale verzending?

Zoals bijvoorbeeld een extra snelle levering. Dan draait je klant wel zelf op voor de extra kosten daarvan. Je klant betaalt dan zelf de kosten voor het retourneren van de producten naar jou toe.

Voor grote, zware goederen (zoals bijvoorbeeld sommige huishoudelijke apparaten), moet je als webshopeigenaar minstens een schatting geven van de terugzendkost. Je klant moet de producten binnen de 14 dagen terugsturen vanaf het moment dat hij of zij heeft laten weten dat er van de aankoop wordt afgezien.

Als verkoper moet je laten weten dat de kosten van het retourneren binnen de bedenktijd voor je klant zijn.

Laat je dit niet weten? Dan moet je als webshopeigenaar ook deze kosten dragen.

Grote, zware goederen die je verkoopt en rechtstreeks aan huis bij je klanten worden geleverd, moeten op kosten van de webshopeigenaar worden opgehaald.

Aandachtspunt

Als je klant de producten gebruikt heeft, mag die niet meer van z’n aankoop afzien. Het herroepingsrecht bestaat om je klant de kans te geven het product grondig te bekijken — net als in een winkel — en dus niet om je producten 14 dagen gratis te gebruiken.

Uitzonderingen

De 14 dagen bedenktijd gelden niet voor:

vliegtickets en treinkaartjes, concertkaartjes en hotelreserveringen voor specifieke data
bederfelijke voedingsmiddelen en dranken (zoals van de melkboer)
speciaal gefabriceerde of gepersonaliseerde producten (bijvoorbeeld een maatpak)
verzegelde gegevensdragers, zoals dvd’s, waarvan u na ontvangst de verzegeling verbroken heeft
Europese bedrijven halen kwart van totaal verkopen online

Afgelopen jaar kwam gemiddeld 25,7% van het totaal bedrijfsverkoopsvolume van online sales.

Dat blijkt uit de “Flash Eurobarometer 413” – een survey in opdracht van de Europese Commissie over bedrijven die online actief zijn.

Bedrijven uit Noord en Centraal Europa scoren het sterkst. Gemiddeld verkoopt 85,4% vooral aan hun thuismarkt. 10,3% gaat naar andere EU-landen.

Luxemburgse bedrijven scoren het sterkst (46,4%), gevolgd door Letland (37,2%) en Roemenië (36%). In Griekenland, echter, komt ‘maar’ 18,3% van het verkoopsvolume van online sales. Slovakije deed het net iets beter met 19,2%.

Welkom Irfan

Irfan versterkt BME's rangen.

Omdat het belangrijk is dat de juiste producten bij de juiste klant geraken, versterkt Irfan ons team.

Een ervaren, gemotiveerde kracht die zeer nauwkeurig en kwaliteitsbewust met je producten omgaat.