←   Terug naar de blog

Nieuwe evoluties die de e-commerce ondersteunen

In onze vorige mail hadden we het er al over dat de Belgische e-commerce aan een opmars bezig was. Na een trage start, is ons land nu bezig aan een inhaalbeweging…

En diezelfde week kwam de Belgische overheid ook met een nieuw initiatief over de brug:

E-Commerce Platform geeft Belgische webshops een duwtje in de rug

De eerste vergadering van het nieuw overlegorgaan “E-commerce Platform” is ondertussen een feit. Het doel hiervan is dat het de e-retail gaat stimuleren.

Hoe?

Door overheden, banken, sector- en werkgeversorganisaties samen te brengen – en op die manier in te spelen op de e-commercewereld. Natuurlijk niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten.

De nieuwe structuur geeft Belgische bedrijven de mogelijkheid hun uitdagingen aan te kaarten, en ook samen aan innovatie en oplossingen te werken.

Zo is er bijvoorbeeld het initiatief voor de ontwikkeling van een nieuw betrouwbaar online betaalplatform. Het is een tool die alle binnenlandse e-retailers zouden kunnen accepteren. Bovendien wordt er ook gezocht naar manieren die de online veiligheid verbeteren.

Nachtarbeid e-commerce moet snellere leveringen toelaten

Daarnaast werd er ook gewerkt aan een aangepaste wetgeving rond nachtwerk.

Zowel werkgevers als vakbonden zijn vragende partij om nachtarbeid binnen de e-commerce toe te laten. E-commerce boomt. En daar liggen natuurlijk kansen om jobs te creëren.

Momenteel is het zo dat bestellingen die ’s avonds binnenkomen, pas de volgende dag verwerkt kunnen worden. En zoals je misschien al weet, is die beperking er in onze buurlanden niét. En dat zorgt ervoor dat die webwinkels avondbestellingen wel nog tegen de volgende dag in orde kunnen brengen.

Een oneerlijk gegeven dat moet worden weggewerkt. Dat vinden wij ook.

Rondetafelgesprek

Een veertigtal deelnemers van vakbonden en werkgevers uit de logistieke- en distributiesector zaten hiervoor samen.

Volgens Kris Peeters (Belgisch minister van Werk & Economie), is er grote bereidheid bij zowel werkgevers als vakbonden om de problematiek van de nachtarbeid in de e-commerce te bekijken.

Concreet tegen de zomer

In juni komen de partijen opnieuw samen om de stand van zaken op te maken. Het is de bedoeling dat er tegen juli 2015 serieuze stappen richting de oplossing zijn gezet. De nadruk ligt vooral op het creëren van kwaliteitsvolle jobs, aflijning van wat e-commerce precies is en focus op de sectoren die het nodig hebben.

Door het invoeren van nachtarbeid kunnen in de e-commerce kunnen “vele duizenden jobs” worden gecreëerd, aldus Peeters.

Slimme brievenbus

Ondertussen komen er steeds meer ondernemers met innovaties die de e-retail moeten ondersteunen. De Belgische start-up Parcelhome start deze maand met een proefproject rond een slimme brievenbus. Die ontvangt uw pakketjes als u niet thuis bent.

De “smartbox” werkt met een smartphone-app. De toegang is beveiligd met dynamische codes, die je kan vergelijken met het systeem van de banking apps.

Parcelhome.com werkt samen met koerierdiensten DHL Parcel, GLS en DPD in een testproject met een honderdtal online kopers in Mechelen. De pakjesbezorgers zien de box als een ideale manier om hun service verder uit te breiden.

Klik hier om meer te lezen.

BME innoveert

Ook bij BME denken we voortdurend aan hoe we onze dienstverlening aan onze partners en hun klanten voortdurend kunnen verbeteren.

Heb je vragen over bepaalde zaken binnen de e-commerce? Een nieuw project in gedachten? Binnen food – of non-food?

Mail dan naar info@bme.be. Of bel: +32 474 938 439.

We helpen je graag verder.

Succes!

Team BME