Het einde van de groothandel? Enkel als je blind bent!

De impact van e-commerce op retail is niet meer weg te denken. Mensen gaan niet meer in de wachtrij staan. Gevestigde winkelketens hebben het water aan de lippen. In heel wat winkelstraten zien we vaker en vaker leegstand.

E-commerce groeide vorig jaar in België met 15%. Dat komt neer op 7,43 miljard euro, wat op zijn beurt weer goed is voor 7,9% van de totale omzet. (Bron: Comeos).

Gevestigde winkelketens in nood

We hadden het ook over gevestigde winkelketens die er de brui aan geven. Het jongste e-commerce slachtoffer is zonder twijfel Blokker. Zij besloten 69 van de 190 winkels in België te sluiten.

Vooral qua logistiek ging Blokker de mist in. Ze brachten in 2014 al hun e-commerce activiteiten onder in het bedrijf Nextail. Zij kregen de doelstelling mee om meer online omzet te genereren. Een jaar later kwam er ook een nieuw e-commerce distributiecentrum in Gouda (37.000 vierkante meter). Dus het ging goed, toch?

Helaas. Al vlug bleek dat het sturen op voorraad compleet fout liep. Veel trendgevoelige en hippe producten, statische cashflow van de stock en levertijden van 8 weken vanuit China, vormden een toxische, logistieke combinatie.

“We mochten vorig jaar sommige producten niet bestellen omdat er al teveel geld in voorraad zat; terwijl we wisten dat ze out of stock raakten”, aldus een interne bron via logistiek.nl

shopping mall

Traditioneel denken we hierbij aan B2C, maar hoe zit het met B2B? Is daar dezelfde revolutie aan de gang? We overlopen even waar het schoentje knelt bij groothandelaars en fabrikanten en hoe ze dan wel hun plan kunnen trekken in deze e-commerce wereld.

B2B en e-commerce

Laten we het eens hebben over B2B, een markt die zoals altijd zijn gangetje lijkt te gaan. Veel groothandels hebben geen webshop en beperken zich tot een online catalogus, waardoor onderscheid maken in prijzen zeer moeilijk is.

Daarnaast spreken groothandels en producenten marktexclusiviteit af voor bepaalde merken. Prijzen durven dan nog eens te verschillen per regio. Niet iedereen mag er trouwens kopen, klanten met te kleine volumes houden ze liever buiten de deur.

Maar is dit nog houdbaar? Meer en meer krijgt iedere klant zijn eigen voorwaarden in functie van zijn bestelvolume of loyauteit. Dit dynamisch prijsmodel kan je enkel opvolgen als je dit online doortrekt, waarbij een klant zijn unieke inlogcode heeft. Ook merken we dat afspraken rond markten en fysieke grenzen door de online realiteit niet langer houdbaar zijn.

online payment

Danger: de concurrentie is daar!

We merken bij BME dat iedere schakel van producent tot eindverkoper vaker en vaker manieren zoeken om korter bij de eindconsument te komen. Dit om zeker te zijn dat de beleving van hun product juist overkomt bij de consument. Beleving is immers een belangrijk onderdeel om je te onderscheiden van je concurrentie.

Verder zien we ook bij onze klanten de tendens om met zo weinig mogelijk courante stock, zo snel mogelijk de orders te kunnen verwerken. En dat liefst op een zo flexibel mogelijke manier. Je zou kunnen stellen dat de e-commerce normen op gebied van logistiek, de B2B-markt bereiken.

DSC_5198

3 tips voor een succesvolle groothandel online

Retailers voelen de adem van e-commerce. Groothandelsprijzen komen onder druk te staan door nieuwe concurrenten (en soms zelfs eigen producenten). We merken zelf dat er meer en meer vraag komt vanuit de markt naar logistieke oplossingen op maat.

Tip #1: Ga digitaal en maak zo je flows schaalbaar

Alles loopt, de digitale zaakjes gaan goed. Maar ook je interne operaties moeten het kunnen bijbenen. Medewerkers die teveel tijd verliezen met orders in te geven, voorraden toe te wijzen aan orders, planning van ritten, het opvolgen van leveringen of nieuwe klanten aanmaken in het CRM.

De opsomming hierboven is een voorbeeld van niet schaalbaar ondernemen. Moderne IT-systemen (ERP, CRM, WMS) kunnen verschillende flows binnen je bedrijf op elkaar laten afstemmen zonder dat er teveel manuele handelingen nodig zijn.

Zorg dus voor stevige, digitale fundamenten waar je op verder kan bouwen. Digitaliseer je inkoop, verkoop, voorraadbeheer, financiën, warehousing en distributieplanning. Dit is de basis voor een moderne groothandel die e-commerce of e-fulfilment als speerpunt wil inzetten. BME is volledig erop afgestemd om deze digitale processen te integreren in het magazijn. We kunnen je bestaande supply chain koppelen met onze systemen, of we bouwen je een professionele en geoptimaliseerde Magento webshop.

magento

Tip #2: Aangepaste pick- en packprocessen

Als je je webshop of digitaal verkoopkanaal klaar hebt, is het enorm belangrijk om ook je logistiek daarop te voorzien. Of het nu webshoporders zijn of B2B-orders, ze hebben allen gemeen dat het orders zijn op maat van hun consumptie- of verkoopsprofiel. De tijd van standaardvolumes en grote volumes van hetzelfde is voorbij.

Als de volumes in het begin nog klein zijn, kan je dit zelf opvangen. Maar naarmate je meer online zal verkopen, zal de logistieke werklast ook toenemen. Uitbesteden zal dan vaak een wijze keuze zijn. BME to the rescue!

DSC_9445

Tip #3: Integreer je kanalen (omnichannel)

Wat is een groothandel? Eén groot assortiment waar klanten alles kunnen vinden voor hun noden. Om je te kunnen blijven onderscheiden als one-stop-shop moet je als B2B’er een ruime keuze aan producten en soorten merken aanbieden.

Moderne omnichannel logistiek maakt het mogelijk om het aanbod makkelijk te schalen. Zelf als er voorraden bij leveranciers of in andere filialen liggen.

Verkoopkanalen gaan naadloos door elkaar lopen, van webshop en rechtstreekse verkoop tot winkelverkoop en verkoop op marktplaatsen. Wat zal een succesvolle groothandel zijn? Een onderneming die evolueert tot een omnichannel leverancier.

Dus!

Het einde van retail en groothandel komt er enkel als je in slaap dommelt. Wees dus niet blind voor veranderende processen en markten of andere evoluties, want dit schept enkel maar mogelijkheden voor je bedrijf.

We raden dus aan om als groothandel of retailer stapsgewijs aan de slag te gaan. Test wat werkt of niet werkt. Informeer jezelf over de mogelijkheden die er zijn. Dat is de beste route naar succes.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?