←   Terug naar de blog

DPD lanceert drones in Frankrijk – The future of fulfilment?

Drones zouden voor de volgende boost in de e-commerce sector kunnen zorgen. De onbemande vliegtuigjes kunnen pakketjes goedkoper én sneller leveren.

Regels en wetten houden koerierdiensten en online retailers (voorlopig) wel nog tegen. Maar dat betekent niet dat er niet volop getest wordt. Zo opende pakketvervoerder DPD onlangs speciale drone-terminals in Frankrijk.

Drones kunnen pakketjes leveren op moeilijk bereikbare plaatsen. Denk aan huizen in de bergen, op eilanden, afgelegen regio’s of ingesneeuwde gebieden.

Samengevat: eender welke bestemming die moeilijk te bereiken valt.

Ze zijn een ideale toevoeging aan het wagenpark van koerierdiensten zoals GLS, TNT, UPS, DHL enz. Legale issues houden de volledige uitrol nog tegen. Maar het lijkt allemaal slechts een kwestie van tijd vooraleer dit achter de rug is.

DPD test z’n drone-leveringen ondertussen al meer dan een jaar.  Vorig jaar in september vloog er eentje al 1200 kilometer met een pakje van 2 kilo. Ondertussen zijn ze dubbel zo krachtig.

Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur lijken ze trager dan het gewone wegverkeer. Maar dat wordt gecompenseerd door de hoge dekkingsgraad van “pickup parcelshops” die de grotere koeriers hebben. DPD heeft er zo’n 16.000 verspreid over Europa.

Uurlijkse leveringen kunnen op die manier een feit zijn – als ze op het moment van de bestelling vertrekken.

DPD experimenteerde met volledig geautomatiseerde drone terminals in Frankrijk. Ze zien dit als de volgende mijlpaal in pakketleveringen door drones.

Hoe? Onbemande vliegtuigen maken automatisch verbinding met het juiste pakket. Ze zijn uitgerust met GPS, camera en kunnen data verzamelen en opslaan.

CEEMA is het Europees testcentrum dat in 2008 werd opgericht. Ze hebben een gereserveerd gebied waar ze drones testen die wel 150 kg wegen.