←   Terug naar de blog

BME aan het woord tijdens PostNL E-logistics Masterclass

Hoe kunnen we de academische en de industriële wereld samenbrengen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat interessante wetenschappelijke inzichten hun weg naar de zakelijke wereld vinden, en dat de zakelijke wereld op zijn beurt ervaringen en noden terugkoppelt naar de academische wereld? Als antwoord op deze vragen stampte PostNL de E-logistics Masterclass uit de grond. BME is trots om dit initiatief mee vorm te geven als thought leader en spreker. Vorige week vond de eerste sessie van deze Masterclass plaats.

Besten van de klas

Op 1 juni verzamelden meer dan 100 e-commerce professionals in het Van der Valk hotel in Antwerpen voor de eerste sessie van de PostNL E-logistics Masterclass. Wat meteen opviel was de grote verscheidenheid in aanwezigen en sprekers. We zagen zowel jonge e-ondernemers die nog in hun kinderschoenen staan, maar ook CEO’s van succesvolle middelgrote en grote webshops. Van distributeurs van eersteklas wijnen tot de wereld van high-end ondergoed, iedereen was vertegenwoordigd. Stuk voor stuk behoorden ze tot de besten van de klas. Verschillende profielen, maar elk met de wil en de mindset om de primus in hun vakgebied te zijn of te worden.

De weg naar succes

“Hoe word je de beste? Alles begint met het begrijpen van de wereld waarin je werkt. Wie zijn je concurrenten, wat zijn hun sterktes, en hoe sta jij hiertegenover? Om dat soort analyses te kunnen maken heb je data en insights nodig”, vertelde eerste spreker Tom Van Woensel, professor aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en Universiteit Antwerpen. Hij liet zien hoe de academische wereld verschillende retailers en e-commerce spelers heeft geholpen met het optimaliseren van hun logistieke flow door rekenwerk en kwantitatieve analyses. BME mede-oprichter Chris Pietermans is zelf een datafanaat en volgde de presentatie van professor Van Woensel met grote interesse.

img_76032

Van Data tot Inzicht tot Strategie

Vervolgens toonde Victor Peters, strategist bij PostNL, hoe zijn bedrijf de strategie vormgaf door future-scenario-building. Knappe koppen bij PostNL proberen een blik te werpen op hoe de wereld eruit zal zien over 10 jaar. Welke grote spelers zullen de bovenhand nemen? Zullen mensen online bestellen via voice commands, en zal Apple’s Siri dus grote e-commerce platformen zoals Amazon of Bol verdringen? Of behoort de toekomst tot open-source platformen die zelfs kleine ondernemers in staat stellen om van de wereld hun speelterrein te maken. En nog belangrijker: hoe kan jouw onderneming anticiperen op deze ontwikkelingen? Reden tot nadenken.

img_76082jpg

Wat de Toekomst in petto heeft – Met de mens als middelpunt

Futuroloog Nicole Rijkens opende onze ogen nog meer en maakte ons wegwijs in de inspirerende wereld van futurologie en trendspotting. Hoe kan je toekomstige ontwikkelingen voorspellen? En misschien even belangrijk: hoe voorspel je wanneer deze ontwikkelingen aan de orde zullen zijn, zodat je onderneming op tijd is en niet te laat of te vroeg?

E-commerce consultant Cis Scherpereel maakte het plaatje volledig door te focussen op de menselijke factor. Wat de toekomst ook brengt, en op welke manier jouw e-commerce community ook evolueert: mensen zijn de sleutel. De focus moet liggen op mensen, of het nu gaat over je klant, of over het mobiliseren van je personeel om uit te blinken in customer care.

img_76402

E-Logistics: De Kans op een Competitief Voordeel

Wowww… Wat een serie van topsprekers! We waren trots om hier deel van te mogen uitmaken. Maar waar ging de BME-presentatie nu eigenlijk over? We schenen ons licht over E-Logistics vanuit een business standpunt. Hoe e-ondernemers E-Logistics niet moeten zien als een noodzakelijk kwaad, als gewoon een extra gegeven in de P&L. Maar eerder als een opportuniteit voor het behalen van een competitief voordeel. Het begint allemaal met de juiste mindset. BME heeft laten zien hoe er ruimte is in België, en in Europa, om een leidende E-Logistics kampioen uit de grond te stampen. Geen tijd om te klagen!

Hierna gingen we verder met enkele algemene misvattingen over E-Logistics. Latere cut-off tijden, grotere warehouse operations, schaalvoordelen… zijn allemaal nodig, maar niet voldoende. Ondernemingen van vandaag hebben nood aan een logistieke partner waardoor ze hun omnichannel activiteiten kunnen outsourcen – zowel B2C als B2B. In het beste geval heeft deze logistieke partner een flexibel IT-platform dat in staat is om te koppelen met eender welk IT-platform dat de marktstrijd zou kunnen winnen… Zie je de link met de andere sprekers die het hadden over het voorspellen van de toekomst en scenario-building? En dan is er nog de menselijke factor. BME mede-oprichter Chris Pietermans haalde enkele cases aan waarbij onze klantfocus en flexibiliteit onze klanten hielp om customer experience tot bij de eindklant te brengen.

img_76142

Next Steps

Na onze presentatie kwamen veel e-ondernemers tot bij ons en vroegen ze of het mogelijk was om onze warehouse operations eens van dichtbij mee te volgen. Hun verhalen en ideeën inspireerden ons en het was geweldig om te zien dat wij ook hun geïnspireerd hadden. Samen met enkele andere thought leaders zijn we overeengekomen om op regelmatige basis samen te komen en gedachten uit te wisselen. Zo trachten we een platform te creëren voor het delen van inzichten over supply chain operations in de wereld van morgen. Wij zijn klaar voor de toekomst! Zijn jouw e-logistics dat ook?