←   Terug naar de blog

Drie low-cost tips die voor meer “brand awareness” zorgen

Eén van de grootste uitdagingen van je bedrijf is onbekendheid. Obscuriteit. Want hoe zorg je ervoor dat klanten je producten kopen als ze niet eens weten wie je bent? Niet.

Als je je business wilt laten groeien, is aandacht trekken je belangrijkste prioriteit. Daarom is netwerken een belangrijk stuk van de puzzel. Daarom gaan CEO’s op pad om kapitaal op te halen.  Als je mensen hun aandacht krijgt, en awareness creëert, dan pas, heb je een kans om hun business te winnen.

Het lijkt een simpel concept, maar blijkt moeilijk om onder de knie te krijgen. De meeste bedrijven zijn slecht in aandacht trekken.

Ze gooien nog meer de 200 miljard per jaar naar TV-reclame, terwijl iedereen z’n programma’s opneemt om de reclame door te spoelen.  Bedrijven adverteren nog altijd op billboards langs de weg, terwijl chauffeurs en passagiers vooral gefixeerd zijn op hun telefoonscherm.

De beste manier om aandacht te krijgen is iets positief of nuttig voor je klanten te doen.

OK, dat kost misschien wat meer moeite, maar het is véél kostenefficiënter en het kan je een loyale fanbase voor je merk opleveren.

Er zijn drie manieren waarop je waarde aan je klanten kan geven. Je kan hen iets leren, hen entertainen of hen een “wow-ervaring” geven.

Leer hen iets

Ties.com is een e-shop die dassen verkoopt.

Hoe kunnen zij hun waarde voor hun klanten verhogen? Door te leren welke vragen hun klanten hebben over dassen – en ook de tijd te nemen voor hoe ze die kunnen beantwoorden op een superhandige manier.

Door naar de Google Keyword Planner te kijken, kwamen ze erachter dat mensen 550.000 keer per maand zoeken naar de zoekterm, “Hoe knoop ik een das?”

Daar lag dus een grote kans. Ties.com besloot een fantastische gids te schrijven die exact toont hoe je de meest populaire knopen legt, aan de hand van video’s, beschrijvingen en afbeeldingen. En dit is 10 keer beter dan alle andere dingen die je online over dat topic vindt.

De gids deed het zelfs zo goed, dat ties.com besloot de “Man Academy” te starten, met bijkomende kennis voor mannen die met hun stijl bezig zijn. Ze hebben een complete gids voor dassen, maar bijvoorbeeld ook een gids over hoe je je geklede schoenen bindt als een pro.

De belangrijkste les? Dat je je klanten hun vragen begrijpt en je antwoorden 10 keer beter formuleert dan dat ze er al te vinden zijn. Onthou dat je hier waarde probeert te demonstreren en niet wil verdwijnen in de ruis.

Entertain hen

Het hangt maar van je niche af of je publiek wel wil geïnformeerd worden met blog content – en dat is OK. Als mensen je bezoeken om zich goed te voelen of van hun verantwoordelijkheden te ontvluchten, kan entertainment misschien een betere manier zijn om tot hun door te dringen.

Neem bijvoorbeeld BarkBox.com.

Barkbox is een maandelijkse abonnementenservice met verrassingen, hapjes en spulletjes voor je hond. Als het bedrijf wou dat je zelf aan de slag ging en je eigen hondenspeelgoed of koekjes bakte, dan hield educatieve content steek.

Maar ik denk dat Barkbox fans vooral plezier met hun hond willen en verhalen willen delen met hun vrienden. En dat is waarschijnlijk de reden waarom BarkBox besloot om te entertainen – eerder dan hun klanten dingen te leren. Zij bouwen op die manier meer waarde voor hun klanten.

Ze liepen de blog BarkPost in’t leven. Je vindt er hilarische video’s, pakkende verhalen of schattige fotocollecties. Volgens BuzzSumo verdienen BarkPost’s topartikels meer dan 600.000 shares en interacties. Niet slecht, als je ‘t mij vraagt.

De Bark & Co crew gebruikt daarnaast ook nog andere gratis tools, zoals social media platformen, om hun fans nog meer te entertainen. BarkBox heeft bijna 5.000 Instagram-post en wordt gevolgd door meer dan 1,2 miljoen mensen.

Geef hen een “wow-ervaring”

Sweetgreen, een nieuwe saladebar in de VS, opende onlangs de deuren. Naast goeie producten tegen ‘n goede prijs, vinden hun klanten vooral dat de online bestelmodule en de afhaalpolicy het verschil maken.

Ten eerste is het bestelproces heel gebruiksvriendelijk en een plezier om te gebruiken. De interface is uitnodigend en ook mobielvriendelijk. Je ziet er ook de prijs en aantal calorieën op en neer gaan naargelang je ingrediënten toevoegt of verwijdert. Het is simpel en intuïtief.

Het enige wat je dan nog moet doen, is je pickup-tijd doorgeven. Wanneer je dan in de bar aankomt, steek je de wachtrij voorbij en neem je je salade van het rek. That’s it.

Het is een eenvoudige move. Maar het respect voor de klant’s tijd maakt hun merkambassadeurs. Veel klanten maken er een ritueel van en overtuigden collega’s om het ook eens te proberen.

En dat is nu net het best deel van wow-ervaringen. Hoe meer je ervoor zorgt dat mensen ze krijgen, hoe minder advertising je zal moeten doen omdat anderen dat voor jou doen.

Elke dag gaan er bedrijven failliet door hun obscuriteit. Als ze geen awareness creëren, geven ze klanten zelfs geen kans om met hun producten of diensten kennis te maken.

En of je nu dingen leert of entertaint, consistency is key. Eén stuk virale content is mooi, maar die geraakt al snel bedolven onder al het lawaai als je niet keer op keer waarde demonstreert.

Als je m’n vraag één keer beantwoordt, ben ik blij. Als je m’n vragen elke keer opnieuw beantwoordt, word je voor mij een betrouwbare bron van informatie.

Dus eerder dan continu je producten naar je klanten te pushen, probeer zoveel waarde te geven tot ze je bijna smeken om iets van je te kopen.