“Meer dan plaats genoeg voor nieuwe leveringsdiensten”

Zijn innovatieve logistieke bedrijfjes een doorn in het oog van de gevestigde waarden?

DHL’s managing director, Morten Villberg, denkt alvast van niet. Volgens hem is er meer dan plaats genoeg voor door-Uber-geïnspireerde leveringsdiensten. Méér zelfs. Hij verwelkomt de nieuwe initiatieven met open armen.

Sinds Uber’s startup in 2009, verschenen er een hele resem innovatieve bedrijfjes die samenwerking op allerlei verschillende gebieden promoten. Er zijn startups zoals PiggyBee, Friendshippr, Nimber, Zipments For You, Trunkbird, Swapbox, Deliv, Pleasebringme en vele anderen. En ze zouden marktaandeel kunnen afsnoepen van de grotere koerierdiensten.

“Social delivery services” helpen de markt groeien

Grote spelers als DHL en Amazon experimenteren nu al met van die sociale leveringsdiensten. Volgens Daniel Nyvang, mede-oprichter van het Deense Trunkbird, is zijn bedrijf complementair aan de professionele koeriers: “Sociale leveringen helpen de markt groeien. We doen iets wat voorheen als onmogelijk bestempeld werd. Ik denk niet dat we concurrenten zijn, omdat we meer focussen op C2C, daar waar de professionele koeriers meer B2C- en B2B-georiënteerd zijn. Trunkbird is complementair aan de koerierdiensten en komt tegemoet aan de hoge versplintering die er in de verschillende leveringsmethodes ligt.”

Volgens Nyvang zijn de belangrijkste redenen waarom zijn bedrijf bestaat (1) de prijs en (2) het persoonlijk contact. Zijn bedrijf brengt mensen samen die zaken willen versturen met mensen die ze met hun mee op hun reis willen nemen: “Het is duur pakjes versturen met koerierdiensten en mensen sturen niet graag waardevolle zaken mee met iemand die ze niet kennen.”

DHL verwelkomt de samenwerking met sociale leveringsalternatieven

Langs de andere kant, vindt DHL ook dat er ruimte is voor zulke sociale beleveringen. “Ik denk niet dat er één soort dienst bestaat voor alle behoeften. Klanten hebben verschillende voorkeuren en verwachtingen. Sommigen willen standaardverzendingen, anderen vooral snelheid of veiligheid. Zowel B2C als C2C groeit momenteel sterk. Dus ik denk dat er ruimte is voor alle spelers. Het is interessant te kijken naar wat de toekomst brengt, en als startpunt wil ik de samenwerking met sociale beleveringsdiensten verwelkomen – als het zin heeft voor beide partijen”, aldus Villberg.

Ondertussen vond zo’n samenwerking al plaats.

In Mei van dit jaar, kondigde DHL aan dat het met Amazon en Audi een pilootproject zal opzetten. De nieuwe dienst laat auto-eigenaars toe hun eigen auto te gebruiken als mobiel afleveradres voor hun pakjes.

Een speciaal ontwikkelde smartphone-app zorgt ervoor dat de DHL koerier de exacte locatie én toegang tot de autokoffer krijgt. Nadat hij het pakje in de koffer achterlaat, wordt de auto automatisch afgesloten. DHL ontvangt bevestiging via de app en de eigenaar van de auto wordt via email op de hoogte gebracht van de succesvolle aflevering.

“Zoals we al zeiden, draait het niet om het vinden van dat éne transportmiddel dat werkt. Maar eerder om je eindklant de kans te geven te kiezen voor een verzendmethode die het best aansluit bij hun behoeften.”

Gemak. Handigheid. Dáár draait het allemaal om bij de sociale beleveringen. Omdat deze startups niet concurreren op gebied van prijs draait het meer om de gebruiksvriendelijkheid. “Zoals helpen met een pakketje de trappen van een appartement op te dragen. Als onze eindklant een sociale beleveringsdienst willen, zullen we die uiteraard aanbieden.”, voegt Villberg er nog aan toe.

Bij BME houden we de laatste ontwikkelingen in de logistiek nauwgezet in de gaten. We onderzoeken en evalueren voortdurend de nieuwste trends die jullie klanten van extra service of gebruiksvriendelijkheid kunnen voorzien. Vanaf het moment dat we een interessante commerciële kans tegenkomen, hoor je dat van ons.

Heb je ondertussen vragen over de start of uitbreiding van een nieuw project?

Aarzel dan niet. En mail ons op info@bme.be. Of bel: +32 474 938 439.

Wij helpen je verder.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?