Maak voor eens en voor altijd komaf met de logistieke last van je webshop

Soms zit je gewoon met je handen in het haar.

Het is geen kwestie van planning, organisatie of gebrek aan talent. Je hebt al wat bewezen in’t verleden. Je richtte je webshop op, maar nu word je geconfronteerd met de groeipijnen van je succes. Je voorraad is een puinhoop. Je 2.374 producten liggen verspreid tussen bestofte zolderkamers, het keukenaanrecht en een vochtige kelder.

Of misschien huurde je al een magazijn? Maar ben je vooral bezig met dit te runnen. Terwijl je best weet dat je aandacht beter rendeert als je ze op prospects of nieuwe leveranciers richt.

Deze toestanden zorgen ervoor dat je klanten niet naar behoren bediend worden.

Maar het gebeurt de besten onder ons. Zelfs ultrasuccesvolle serie-ondernemers lopen ertegen aan. Ze mogen misschien wel zeuren over hoe moeilijk het is een geoliede machine op te zetten. Maar tóch doen ze het. Keer op keer. Opnieuw.

De uitdagingen van een groeiende webshop

Een keuze is veel meer dan een rijtje logische afwegingen. Mensen zijn dikwijls emotioneel gebonden aan hun webwinkel. Omdat er al zoveel tijd en moeite insteekt, willen ze kost wat kost alles in handen houden. Het is hun kindje. Ze willen zich er goed bij voelen. Ze willen een bepaald niveau van controle. Vooral naar hún eindklant toe.

Maar ten koste van wat? Waar trek je de grens?

Alles zélf blijven doen in een onemanshow houdt de groei van je zaak tegen. We kijken dadelijk wat voor problemen dit kan geven. Maar één zaak is zeker: je wil niet dat je klanten er de dupe van zijn.

En opnieuw: Je hebt maar 24 uur per dag. Je kan niet alles zélf blijven doen. Toch niet als je wil dat je bedrijf groeit.

Kijk bijvoorbeeld naar Kenneth.

Hij runt een shop die alles verkoopt wat met honden te maken heeft. Z’n stock ligt hopeloos overhoop op een zolderkot van 8 vierkante meter. De kartonnen dozen met producten staan kriskras verspreid. Dikwijls met verschillende artikels in één doos.

Door plaatsgebrek stapelt hij dozen noodgedwongen op elkaar. Als hij dan net wat uit één van de ondersten nodig heeft, is hij al snel tien minuten bezig met verzendklaar maken van één order.

inefficientmagazijn
Inefficiënt “magazijnbeheer”.

Alles is moeilijk bij te houden en stocktellingen zijn een drama. Kenneth stelt ze uit alsof de pest erop hangt. Hij heeft gewoon geen tijd of energie om eraan te beginnen.

Toen hij nog een fulltime job had, kon hij de bestellingen pas vaak ‘s avonds klaarmaken. Hij dacht door z’n job op te zeggen dat hij meer tijd ging hebben – maar niets is minder waar. Want om z’n shop te doen groeien, vult hij z’n dagen nu vooral met het zoeken naar nieuwe leveranciers, het leggen van commerciële contacten of het blussen van klantendienstbrandjes.

Hij moét wel. Want z’n ‘vast’ inkomen gaf hij op. It’s all on him now.

Om bestellingen verzendklaar te maken heeft hij ook nu tijd te weinig. Kenneth overloopt tussen de soep en de patatten z’n orders en maakt daarna de pakjes klaar. Hierdoor verliest z’n business sowieso 1 dag in levertermijn. Het wordt moeilijk om naar z’n klanten te zeggen dat “wat voor xx:xx besteld is, ‘s anderendaags geleverd wordt”.

Feit:

In 2015 kan je dit echt niet meer maken. Want er is altijd een concurrent die deze service wél geeft. Als je dan niet in je marges hakt om dit te compenseren, is ‘t in veel gevallen bye bye klant. 

Terug naar Kenneth.

Uiteindelijk heeft hij alle bestellingen ingepakt. Ze staan klaar om te verzenden. Maar het postkantoor is al lang gesloten. Vroeger geraakte hij er nooit op tijd omdat hij fulltime werkte. Nu heeft hij een nieuwe, zelf-gecreëerde job. Eentje die hem overdag evengoed opslorpt (misschien zelfs meer dan ervoor).

En er zijn maar weinig alternatieven. Koeriers zoals bijvoorbeeld DPD, DHL en GLS zijn té duur voor relatief lage ordervolumes. Wil hij ze toch gebruiken en nog fatsoenlijk winst maken? Dan zal hij z’n prijzen moeten aanpassen.

Maar Kenneth weet ook dat z’n klanten met één muisklik (oké, misschien twee of drie) de prijzen van (bijna) alles online kunnen vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan websites als beslist.be. Die geven per product een prijsoverzicht van verschillende aanbieders. Héél gemakkelijk voor de eindklant. In dit geval, minder interessant voor Kenneth.

Hij heeft dus twee keuzes. Ofwel snijdt hij in z’n marges, ofwel rekent hij de verzendkost integraal door. Maar dan gaan z’n klanten natuurlijk alweer snel op ‘n ander.

En dan de aanleveringen nog.

Omdat hij overdag vaak niet thuis is, laat hij z’n bestellingen leveren bij z’n ouders. Soms zelfs bij z’n schoonouders. Maar méér dan eens stond de vrachtwagenchauffeur er voor gesloten deuren.

Waarom? Waarom?!

Omdat die mensen ook eens graag pannenkoeken met bosbessen gaan eten.

Mag het, ja?
Mag het, ja?

Want praktisch is anders.

Kenneth werkte harder dan ooit. Maar door al die moeilijkheden zag hij z’n omzet, conversies en klanttevredenheid zienderogen dalen.

Na een paar zenuwslopende internetavonden – op zoek naar ideeën – kwam Kenneth strak van de caffeïne BME tegen. Een bedrijf dat zich specialiseert in logistieke oplossingen voor e-commerce bedrijven. Zij vertelden hem dat het normaal is dat z’n overhead-kosten meegroeien met z’n webshopbusiness. Wat nog? Dat investeren in een nieuwe locatie pas rendabel is vanaf een bepaald volume. En hetzelfde geldt voor extra personeel en tal van andere kosten. Volgens hen zou het nuttig zijn om het e-fulfilment uit te besteden. Hierdoor zou Kenneth de volle focus kunnen leggen op de groei van z’n business.

Kenneth vond dit wel goed klinken, maar stond er aanvankelijk toch skeptisch tegenover. Wat als het niet werkte? Er zou dan geen tijd meer zijn om nog iets nieuws te proberen…

Na drie maanden fulfilment uit te besteden, had Kenneth eindelijk de tijd gevonden om aan z’n marketingplan te werken. Sterker nog, door het opruimen van z’n stock, besefte hij dat pakweg 75% van z’n producten bijna niet roteerden. Terwijl een kwart van z’n producten voor ongeveer 80% van z’n omzet zorgde. Kenneth schrapte het slechtst presterende deel en stak meer aandacht in de producten die z’n klanten écht willen.

puppy bal
Een tevreden klant.

De vrijgekomen tijd was rechtstreeks verantwoordelijk voor de invoer van 2 nieuwe productlijnen en een stijging van 23% in sales. Het liet Kenneth ook toe eindelijk zijn tweede business op te starten. (een plan dat al anderhalf jaar stof lag te verzamelen).

Què? Een shop met alles voor katten.

En tegen Kerstmis rolden ook de orders van die shop vlotjes uit BME’s fulfilment-centrum.

Wie weet waar Kenneth volgende Kerst zit?

E-fulfilment: een bepalende succesfactor voor groeiende e-commerce bedrijven

Het is nogal duidelijk: webshoplogistiek kan een pain in the ass zijn.

Maar het hoéft niet.

Want gelukkig zijn er oplossingen. Bedrijven als BME ontlasten e-ondernemers zo goed als ze kunnen. Dit geeft ‘t één en ‘t ander. Laten we eens kijken welke voordelen dit heeft.

  • Je producten liggen er niet lukraak verspreid, maar netjes gestockeerd in een fonkelnieuw magazijn.
  • Ook magazijntje spelen is niet meer nodig. BME helpt je besparen op (1) magazijnhuur en (2) eventuele personeelskosten.
  • Sterker nog, je bespaart ook op verzendkartons en koerierdiensten. Want dankzij volumecontracten krijg je vaak scherpere tarieven. En daar worden jouw klanten ook weer gelukkig van.
  • Dat je de controle wil houden, snappen ze. Zoals we eerder al opmerkten, is een beslissing vaak een mix van sentimentele en feitelijke overwegingen. Je producten uit handen geven moet ook gewoon goed voelen. Vertrouw op hun transparantie, want je volgt je voorraadstatus op de voet dankzij de nieuwste warehousing software. En het spreekt voor zich dat je altijd een kijkje kan gaan nemen in hun fulfilment-centrum. Geef gewoon even een seintje vooraleer je langs gaat.
  • Vergeet stocktellingen en gebruik die tijd om iets zinvoller te doen. BME houdt alles bij en zorgt dat je altijd up-to-date bent.
  • En orders besteld voor 16:30 vertrekken diezelfde dag nog. In de buurlanden zijn ze dan ’s anderendaags geleverd.

Ga ook voor een betere nachtrust. En contacteer BME vandaag nog.

Bel +32 89 23 86 35 of mail info@bme.be.

bed
Slaap gerust op beide oren. We’ve got you covered.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb je vragen over een bestaande of niet-bestaande koppeling?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw systeem te koppelen aan ons WMS?

Graag eens afspreken?

Online, face to face, telefonisch, … Alles kan voor ons.

Waarmee kunnen we je helpen?